söndag 29 mars 2015

Mörker och ljus

Igår var sista lördagen i mars månad och det innebär sen sju år tillbaka att det är dags för Earth Hour. Den kom och gick så även denna gång och här hemma togs en promenad runt området av rent intresse för att se om det var mer nersläckt än en vanlig lördagskväll. Spontant kändes det inte som att det var mycket mörkare och att Kungsbacka kommun inte själva har någon egen manifestation kring detta tror jag bidrar till att deltagandet överlag är ganska lågt. Ska jag vara ärlig så snarare tände vi lamporna när vi efter den friska spatserturen kom hem vid niotiden. Precis som vanligt, i de rummen vi befann oss i.

Det är inte för att vi inte bryr oss om miljön och klimatarbetet, snarare tvärtom. Någonstans finns den där gnagande känslan av att det kanske är mer kontraproduktivt med sådana här kortsiktiga engagemang för att uppmärksamma något viktigt. Allt krut läggs på att gå in stenhårt under en timma för att sedan bekvämt kunna lägga upp fötterna och känna sig nöjd med insatsen man gjort. Jag vill absolut inte förringa den betydelse även den minsta sak kan ha och det här stämmer med all säkerhet inte i många av fallen, men det går inte att förneka att det eventuellt kan ha den effekten.

Earth Hour ämnar i grund och botten inte att ändra människors beteenden utan är tänkt att det ska vara en signal till människor i ledande positioner att miljön borde tas på större allvar och mer göras för den. Det är självklart viktigt att ha med våra politiker på tåget mot ett hållbarare samhälle, men man kommer bara så långt med lagstiftning. Jag tror att vi vanliga dödliga underskattar oss själva och vår förmåga att åstadkomma en förändring underifrån och upp. Det är hos oss möjligheterna till stora förändringar ligger och det vore synnerligen naivt att överlåta hela ansvaret på några vi aldrig ens har träffar och, i många fall, sällan hyser särskilt stort förtroende för.

Vill man göra något mer för vår värld, och i slutändan för oss själva, finns det i mina ögon mer meningsfulla saker att engagera sig i. Ägna 30 minuter om året åt att byta till ett elavtal med miljöel, satsa på att minska din elförbrukning eller gå in hardcore och satsa på solceller. Slutligen vill jag till alla er som släckte lamporna igår ge en kram för att ni gjorde det, oavsett anledning, och hoppas att tankarna för er vidare framåt mot en än mer hållbar framtid. Njut också av att vi går mot ljusare tider för det finns inget bättre ljus än solstrålar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar