måndag 16 mars 2015

Vegan-måndag

Här hemma har det på sista tiden blivit lite slappt med matlagningen och det har smugit sig in alltför mycket animalier, hämtmat och allmänt onyttigt. I brist på en välplanerad veckomatsedel blir det lätt så men nu är det dags att ta tag i det och allt som behövs är lite avsatt tid och inspiration. Visserligen lättare sagt än gjort ibland men det skadar ju inte att ge det ett försök i alla fall och för att göra det lite mer smärtfritt tänkte jag idag tipsa om riktigt mumsiga veganska recept.

Mitt stora intresse för matlagningsvetenskap ledde min senaste upptäcktsfärd på det stora vida internetet och det slutade med att jag hamnade på en vittomfattande sida med mängder av värdefull och nyttig information. Serious Eats skriver om hur man utnyttjar sin gjutjärnspanna till max, sortera sina kryddor, lagar den bästa indiska maten, fulländar sin bakningsteknik men framförallt mat i mängder. Ett avsnitt som fångade mitt öga var deras livsstilavdelning vid namn "the Vegan Experience" och det var fullt med färgglad och spännande mat som fick det att riktigt vattnas i munnen.

Ett genomgående tema verkar främst vara internationell mat med allt från medelhavet och sydamerika till asiens alla hörn. Vid första anblicken kan det verka som att man behöver åka till femtioelva specialaffärer bara för att hitta alla ingredienser, men det är oftast vanliga saker som finns hos de flesta standardbutiker och är det nåt speciellt man inte hittar är det bara att improvisera. Absolut värt ett besök för den som vill testa lite annorlunda grejer. Läs också gärna initiativtagarens filosofi bakom det hela för att riktigt komma in i veganstämningen.

1 kommentar:

  1. Serious Eats var ett bra tips!! Ser ut att ha en massa goda recept.
    Rekommenderar starkt att du fixar en veckomeny. Man äter helt enkelt bättre då eftersom allt finns hemma färdighandlat och man inte "tar vad man har" eller ringer efter en pizza.;)
    Mitt köttintag minskade drastiskt av att göra en meny för veckan som kommer. Ha det fint!!/Annelie

    SvaraRadera