fredag 17 april 2015

Nyheter: gott och blandat-edition

Det hinner hända mycket runt omkring en medans man är upptagen med bollar i luften och järn i elden samtidigt som man försöker få tag på så många flugor man kan. Därav bristen på inlägg, men nu ska det väl lossna lite på de övriga fronterna så att bloggen kan komma igång igen. Vårens sådder ligger redan i balkonglådorna och gror tålmodigt i väntan på ännu mera sol och värme. Persilja, spenat, tre sorters sallad och dill blev det den första omgången samtidigt som smultron- och hallonplantorna imponerar med fina skott och gröna blad. Tack vare den milda vintern och tidiga våren har även gräslöken haft ett försprång och stoltserar nu i mitten av april med ordentlig höjd allaredan och det blir dagliga turer ut på balkongen bara för att få tugga på de goda stråna.

Naturskyddsföreningens klädbytardag smygstartade här i Göteborg redan förra helgen och gick enligt redogörelser alldeles lysande! Alla ni som missade den behöver dock inte hänga läpp för det kommer fler tillfällen nu på imorgon lördag den 18e april, vilket också egentligen är då den officiella starten går. I Götet kan man ta sig till Gamlestaden eller Chalmers om man är sugen på att förnya garderoben inför de bara benens ankomst. Hela listan på deltagande städer och platser finns att hitta här där även Åsa (Löftadalens folkhögskola) och Varberg (Trönninge) finns representerade.

På ett mer allvarligt plan kom det häromdagen rapporter om hur mycket mikroplaster vi spolar ut i våra vatten; 40 ton plast i så små partiklar att de knappt är synbara. Ursprunget på dessa är våra vanligaste hygienprodukter; hudskrubber och tandkrämer innehåller exempelvis olika storlekar av plastkulor och finns där för att effektivare göra något rent.

Att de är gjorda av plast, och att de sedan spolas ut i naturen på grund av att de är för små för vattenreningsverken att ta hand om, är ett stort problem som växer för varje år. Ju längre ner i näringskedjan man befinner sig desto större påverkan, men det kommer upp till oss så småningom ändå; de allra minsta planktonen äter vad de tror är mat och de i sin tur äts upp av större organismer och dessa hamnar efter några steg i våra egna magar. Konsekvenserna av det här är svåra att fastställa, men vad som är klart är att det finns plast där det inte ska och som många av oss har börjat fundera på är just plast ett ämne att fundera kring lite extra.

Som rubriken utlovade var det lite gott och blandat som smög sig in i inlägget idag, både bra och dåliga saker, men jag känner att jag vill avsluta på en positiv not och nämna att det snart, efter lång stiltje i butiken, kommer lite nya produkter! Jag har testat dessa nu under våren och tycker att de är alldeles förträffligt bra för att inte dela med sig av. Håll ett öga öppet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar