torsdag 30 juli 2015

Citron- och flädermarmelad

Alla som känner mig vet att jag verkligen hatar att slänga saker, speciellt om det inte är något fel på dem, och tidigare år har jag grämt mig ordentligt när jag hystat citronerna från fläderblomssaften tillsammans med blommorna i matavfallshinken, men i år ska de minsann bli marmelad! Kan inte förstå hur detta smarta återbrukstrick har gått mig över huvudet, men tack vare min kära vän internet har jag blivit lite klokare.

Började så att efter jag hällt av saften letade rätt på citronskiva efter citronskiva och tog bort lite småbös och kärnor. Det gör inget om det kommer med några blommor utan de ger en fin känsla när man brer marmeladen på en rostad brödbit av att man faktiskt använt något istället för att kassera. Sedan strimlade jag skivorna och la i en hög som jag sedan grovhackade. Storleken på bitarna kan man bestämma själv efter vad man tycker är godast.

När detta är färdigt lägger man ner citronhacket i en kastrull tillsammans med någon deciliter av den outspädda fläderblomssaften. Låt bitarna sjuda tills de har blivit mjuka men ändå har en behaglig tuggkänsla. Sedan ska sockret i och det brukar jag ta efter smak, syran (pH-värdet) i marmeladen gör att det går bra att konservera oavsett sockermängd. Jag använder fortfarande syltsocker, men en dag hade jag tänkt att jag skulle lära mig koka sylter och marmelader med rent socker utan hjälp av extra pektin. Det ekologiska syltsockret innehåller inga konserveringsmedel men visserligen en liten mängd citronsyra.

Slutresultatet blev en välsmakande marmelad med balanserad sötma och syra och den extra flädersaften gav den en frisk sommarkänsla. Eftersom det inte blir så mycket, om man inte gör väldigt mycket saft, får den stå på lyxhyllan i skafferiet här hemma och äts med andakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar