fredag 3 juli 2015

Flytt och nya äventyr

En tystnad har lagt sig över bloggen den senaste tiden och anledningen är helt enkelt att det inte funnits tid då jag den senaste månaden varit strängt upptagen med att flytta hela bohaget med sambo några mil sydost om Kungsbacka till ett något större boende. Från en tvårumslägenhet med en relativt stor balkong har vi nu till vårt förfogande ett hus med i runda slängar 170 kvadratmeter yta och tillhörande trädgård. Den potentiella odlingsytan har nu ökat mer mer än tusen gånger och jag är mer än nöjd, och fruktansvärt stolt, över våra nya ägor.

Från att de senaste dryga sex åren ha hyrt en nybyggd lägenhet centralt i en stad med alla dess bekvämligheter inom minuters avstånd, är det helt klart en omställning att plötsligt befinna sig ute på landet i ett hundraårigt hus där närmsta busshållplats ligger fyra kilometer härifrån och matbutiken dryga milen. Men ack så lycklig jag är! Istället för att lyssna på sopbilen fem dagar i veckan, ständiga tåg som susar förbi och grannarna på alla håll och kanter, möts jag nu av en eufoni av fåglar, insekter, vind i träden, kossor som råmar och allt annat som man bara hör när man är tillräckligt långt från allt annat. Och vem saknar de gamla vanliga matbutikerna när man omges av gårdsbutiker fyllda med massa lokala godsaker?

Det värsta med att flytta ut på landet har varit tanken på att man verkligen måste skaffa bil och jag brottades länge med dåligt samvete över att behöva förgifta miljön varenda gång man behöver ta sig längre än vad det är praktiskt med cykeln. Som en uppenbarelse från ovan kom jag på det; elbil! För en månad sen skrev vi på ett leasingavtal på en söt liten grodliknande sak och har sedan dess använt den i princip varje dag och det finns inte mycket man inte tycker om med den. Det enda problemet är att nu när mitt dåliga samvete är som bortblåst har jag gått och blivit lat och tar bilen överallt för "det är ju trots allt nollutsläpp" (vi laddar med miljöel). Detta ska snarast åtgärdas och en elcykel står högst på önskelistan då det riktigt kliar i trampbenen.

Vi står inför många nya utmaningar och äventyr och det ska bli spännande att se hur miljövänligt man faktiskt kan leva på landet i ett gammalt hus som kräver renovering och en trädgård som just nu mer liknar en övervuxen åker/träskmark än något användbart. Många kan nog tänka att det är väl inga problem att ha en ekolivsstil mitt i stan, men bor man bara lite utanför stan i villa så är det minsann inte så enkelt. Jag hoppas att det med lite ansträngning och anpassning ska gå alldeles utmärkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar