torsdag 23 juli 2015

Reviderad fläderblomssaft

Förra året bidde det ingen fläderblomssaft då det var en veritabel huggsexa om blommorna i området så jag tänkte att vi fick klara oss med svartvinbärssaft, vilket det istället blev en hel del av. Nu efter flytten har vi upptäckt att vår nya trädgård är välsignad med en stor och fin fläderbuske fylld med blomklasar. Tyvärr har jag bara mindre kärl tillgängligt och förvaringsmöjligheterna är för närvarande inte de bästa (liten frys och knappt några lediga flaskor) så det fick bli en halv sats mot vad jag egentligen brukar göra.

Det har ju under några år nu varit tal om att citronsyra kanske inte alltid är så bra för alla människor och det finns återgivelser om allergiska reaktioner när man ätit något med tillsatt citronsyra i. Detta skulle då vara på grund av tillverkningsprocessen som involverar mögel. Själv är det inget jag märkt men av ren nyfikenhet har jag har en gång tidigare testat att göra fläderblomssaft med enbart citroner i men i mitt tycke blev det alldeles för sött då syran inte klarade av att bryta igenom.

Efter lite googlande tänkte jag därför i år använda vinsyra istället som har ungefär samma egenskaper men ger mer syra per gram och det är inte förknippat med några direkta hälsorisker (förutom att det är dödligt vid ungefär 7 gram/kg för människor, men såna mängder används aldrig i något ätbart som tur är). Tänkte att jag lika gärna kan experimentera lite mer med mitt vanliga recept när jag ändå håller på och bestämde mig också för att minska lite på vattenmängden för att få en mer koncentrerad saft.

Fläderblomssaft version 2.0, 2 liter

40 blomklasar
3 citroner
1 kg strösocker
1,5 liter vatten
25 g vinsyra

Varva blommor och citronskivor i ett kärl. Koka upp vattnet tillsammans med socker och vinsyra. Häll den varma sockerlagen över blommorna och låt stå i tre-fem dagar. Rör om någon gång per dag.

Just saft på blommor tenderar att innehålla en hel del små insekter och jag brukar därför först göra en grovsilning för att sedan hälla saften genom ett kaffefilter och det fungerar perfekt. Just den här omgången blev det bra att späda mellan 1:3 och 1:4.

Slutresultatet blev alldeles utmärkt gott för min smak, men vill man ha det lite sötare eller syrligare är det bara att koka upp saften och smaka av tills man är nöjd. Häll sedan den heta saften på flaskor med en bra förslutning så slipper den ta plats i kylen och frysen. Energikrävande förvaring är något jag generellt försöker undvika så mycket som möjligt och fläderblomssaften mår lika prima i skafferiet eftersom pH-värdet är lågt på grund av vinsyran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar