lördag 8 augusti 2015

Äntligen kompost!

Om man som jag är en naturmänniska ända in i själen så man ibland bli lite lätt desperat efter att skita ner sig ordentligt, speciellt om man de senaste sex åren bott i en natursteril lägenhet på tredje våningen. Trots mina tappra försök att göra balkongen till en lummig plats med doftande och ätbar grönska fylls aldrig riktigt det där hålet av längtan efter moder jord. Bästa botemedlet har jag kommit på är att bara sätta ner spaden i marken och gräva. Gärna också sitta en stund i den färska gropen och studera maskarna och insekterna som har sin hemvist under ytan. Man blir som ett barn på nytt och mer ypperlig terapi finns inte!

Gott om jord att gräva runt i har vi nu i alla fall och förnöjsamheten frodas lika bra som ogräset växer, men vad är bättre än möjligheten att kunna göra egen jord! Steget att bli kompostägare var mer än självklart och nu står det sen två veckor tillbaka en rejält tilltagen grön sak på den skuggiga norrsidan av brygghuset. Som total kompostnybörjare var det första problemet att välja en bland det stora sortimentet på marknaden, men valet föll i slutändan på en Gröna Johanna. Vi gillade att det var ett hyfsat lokalt företag (Askim ligger dryga timmen bort med bil) och att själva komposten är svensktillverkad och Svanenmärkt. Ett stort plus var också att det var enkelt att köpa reservdelar.

Efter att ha dragit upp en björk med rötterna (om än en liten sådan), jämnat till marken och till slut monterat den (inte helt utan möda) stod den så på plats. Tjocka och stora maskar fanns det gott om där vi grävde, som förhoppningsvis kommer jobba på bra och förvandla våra mat- och trädgårdsrester till finfin jordförbättrare. Den i sin tur kommer användas i framtida odlingar och resterna från dessa kommer så småningom hamna tillbaka i komposten. Circle of life - ett underbart koncept som passar bra in om man försöker minska sin sopmängd och inverkan på miljön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar