tisdag 4 augusti 2015

Droppen som fick mjölkhinken att rinna över

Jag har tidigare skrivit lite om hur mycket vi ogillar Arla här hemma vilket har lett till en bojkott som i skrivande stund pågått i mer eller mindre två år nu. Vi klarar oss utmärkt på Hjordnära (Skånemejerier), Garant Eko (Falköpings mejeri) och Änglamark (Grådö/Falköpings mejeri) så hela vår mejeriarsenal är från svenska gårdar (med undantag för regionala utländska ostar, exempelvis parmesan och feta). Vid enstaka tillfällen fuskköper jag dock Änglamarks smör, som tyvärr är gjord på dansk grädde, om jag inte har tid och ork att göra själv. Samvetet är likväl fortfarande i gott skick så länge inget från Arla kommer innanför dörren, vilket inkluderar allt som ägs och tillverkas av Arla Foods och det är en hel del. Inte nog med det så tillkommer det mejerier som de äger men tillverkar produkter under eget märke, exempelvis Boxholms Ost och Falbygdens Ost.

En del kan tycka att det är kontraproduktivt att bojkotta ett märke som ändå köper upp hela 70 procent av den svenska mjölken och att vi i förlängningen snarare stjälper än hjälper de svenska mjölkbönderna. Som jag ser det finns det självklart bra delar med Arla också; de hämtar alltid all mjölk från alla gårdar oavsett mängd och det är trots allt ett kooperativ som ägs av bönderna, men när nackdelarna överväger fördelarna bör man ta en funderare på om man fortfarande vill stödja företaget.

Marknaden idag lämpar sig knappt för småbönder, eller ens svensk mjölk över huvudtaget, och det är en utveckling som jag anser att Arla har drivit på. När man satsar internationellt och sätter ett pris som gäller för alla, trots att kostnaderna är så vitt skilda på grund av bland annat våra relativt höga krav på djurskydd, så skapar man en obalans och det är generellt sett de svenska bönderna som ständigt drar det kortaste strået. Det senaste året har priset sänkts med mer än en fjärdedel (från 3,55 kronor kilot till dagens 2,58) och i både juni, juli och augusti i år har sänkningarna stått på rad. För att toppa moset med ett körsbär är Arla i mitt tycke också lite väl liberala med sina åsikter kring GMO-frågan (svensk mjölk är undantaget, resten av deras bönder är fria att använda GMO-foder).

Sen finns det de som tycker att man målar in sig i ett hörn när man bestämmer sig för att inte köpa ett visst märke som är så väldigt dominerande på marknaden, "då det finns ju inget kvar att köpa" är en kommentar som man får höra (och det säger väl allt egentligen?). Det finns minst lika bra produkter från andra tillverkare, men det är klart att man kanske ibland får leta och betala lite mer. Här på västkusten finns exempelvis Skoga Gårdsmejeri som gör ostar på egen getmjölk, Sommarhagen har både färsk-, dessert- och hårdostar och även vunnit priser och hos Kronogården kan man köpa mjölk direkt från bonden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar