lördag 26 september 2015

Björnbärssylt 'four ways'

Det går inte. Björnbären hånar mig där de hänger perfekt mogna på sina taggiga grenar med vetskapen att jag minsann inte kommer orka plocka dem allihopa. Jag gör ett tappert försök men får helt enkelt se mig besegrad av ett ganska lyxigt problem egentligen och är i slutändan ändå ganska nöjd. Burkarna i de braiga storlekarna är nästan slut, resten är tänkta att fyllas med äppelmos så småningom och kanske en och annan med nyponpuré.

Fyra olika sorter med sylt blev det i slutändan och jag är smakmässigt lika nöjd med allihopa. Den med vaniljen i lyckades jag ta vanligt socker i istället för syltsocker så den är ganska lös, men lika god för det ändå. Mina favoriter är dock den med stjärnanis och den med kardemumma, lakrits- och bullälskare som man är, och här följer recepten för alla fyra med mängder för lagom stora satser. Det är bättre att göra flera små än få och stora för annars hinner sylten svalna för mycket och den pastöriserande verkan försvinner.

Björnbärssylt 'four ways'

1 liter björnbär
150 g valfritt socker (eller så sött du vill ha)

10 gröna kapslar mortlad kardemumma (skalade såklart)
eller
1-2 kanelstänger (gärna ceylon, finns bland annat i Urtekrams sortiment)
eller
2 krm vaniljpulver (mald vaniljstång, ej att förväxla med vaniljsocker)
eller
2 hela stjärnanis

Alla kryddor utom vaniljen kokar jag med redan från början då jag kan tycka att blir lite beskt annars, men det är väl bara en smaksak. Glöm inte heller hur många kanelstänger och stjärnanis du slängt i så du får med dig alla ur sylten sedan.

En liter bär går ganska fort att plocka, speciellt om man är två, och björnbär är ganska tacksamt när det gäller smaker så det är bara att testa på. Såg till och med ett recept med muskotnöt, men det lät lite väl äventyrligt. Nästa år kanske. Ska fortsätta att göra saft av de sista bären som mognar lite senare i skuggan från askarna och ekarna. Fortsättning följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar