söndag 6 september 2015

Fröigt värre

Hösten. Så mycket att göra och så lite tid. Just idag var det dags att börja samla in en del av vinterns förbrukning av nässelfrön, små härliga bomber av vitaminer och mineraler. Tänk dig alla nyttigheter med torkade nässlor fast koncentrerat; inflammationshämmande, urindrivande, blodrenande, uppiggande, osv. En annan fördel med fröna gentemot torkade blad är att de inte har den där lite höiga smaken och fungerar därför bra att äta direkt som de är; i fil, på gröt, på smörgåsen tillsammans med lite honung eller i en sallad. Sen är de ju såklart lika bra i bröd och varma maträtter precis som nässelbladen.

Fröna är mogna att plockas när de har en fin grön färg och inga små blommor längre syns till. Har de blivit bruna så är de övermogna och har redan börjat förlora sina hälsosamma egenskaper, inte ser de så aptitliga ut heller.

När man bestämt sig för att det är dags att plocka är det bäst att passa på en solig dag så man slipper de värsta krypen och de underlättar om fröstänglarna är torra. Sedan brukar jag leta reda på de finaste stjälkarna och det lönar sig inte alltid att ta dem som är överfulla med frön då dessa oftast härbärgerar både spindlar, sniglar och andra kryp så blir rensningen jobbig.

Klipp av stjälkarna så långt ner som du tycker att fröna är fina och lägg i en korg. Sedan brukar jag oftast använde en liten nagelsax för att klippa av de små klasarna och lägger dem på en bricka med tidningspapper för att torka, men kan lika gärna göra tvärtom och köra torkningen först och rensningen sen. Låt ligga luftigt i några dagar, gärna utomhus, tills de är helt torra och ta några klasar och rulla mellan händerna så trillar fröna lätt av. Sen är det bara att lägga i en lufttät burk tills de ska användas.

1 kommentar:

  1. När nässelfrön är bruna och självmant eller lätt ramlar av klasen då man skakar eller drar lite lätt längs stälken,då är de mogna. Varför tror du att gröna frön skulle vara mer nyttiga än färdiga bruna frön? Klart du får med lite klorofyll, och det är bra. Jag får det från nässlor jag torkar. Jag samlar också frön. Skakar av dom eller drar lite lätt längs klasarna ned i en avlång glassbunke. Sedan får de torka på plant underlag och så att krypen får krypa ut därifrån. Sena skakar jag dom i en sil ned i en liten plasthink, silen passar precis innanför kanten, så allt går väldigt lätt. Då får jag bort bös och ev. insekter och kryp som kan vara kvar. Alla slags frön ska alltid ligga i blöt för att utveckla mer närings och "bra ämnen", innan man äter dom. Fem liter frön skakade jag hem i förfjol. Nu har jag börjat igen, men de släpper inte riktigt än, och jag vill ha dom i det stadiet.

    SvaraRadera