torsdag 17 september 2015

Hur vi handlar mjölk

Vi är normalt inga stora mjölkdrickare, men ett par liter i veckan går väl åt till både det och det andra och fram till för några månader sedan handlade vi endast ekologisk sådan. Hjordnära (även om de nu är uppblandade med resten av Skånemejeriers ekomjölk och i förlängningen ägs av Lactalis), Änglamark och Garant Eko hamnade i kylen beroende på var man handlade någonstans och det kändes bra för det fanns ju inte några direkta alternativ. Drömmen hade ju varit att hitta en KRAV-bonde som säljer opastöriserad mjölk direkt från kon nästan, men sån tur har vi inte haft än även om vi fortfarande letar.

Jag hörde mig lite för om grannarna kände till något mejeri i närheten, men det sista i närområdet lade ner redan 1990. Men så en dag fick vi nys om en att det faktiskt finns en gård med dryga hundratalet kossor som investerat i en pastöriseringsmaskin och säljer direkt till konsumenten för det facila priset tio kronor litern. Att tacka för detta initiativet har vi en nederländsk familj som 2008 flyttade med barn och bohag till Sverige och köpte sig en gård.

På Kronogården har de så byggt upp en liten mjölkbutik som är öppen varje dag från morgon till kväll och även om den är obemannad är det väldans smidigt att handla sin dagliga mejeridos. Man behöver mynt till maskinen som mäter exakt mängd, ett kärl för att samla upp den fullfeta mjölken i och sedan färdigt! Vi åkte dit en dag helt oförberedda och köpte oss på plats en av deras plastdunkar som rymmer två liter. Den används fortfarande efter ett tiotal diskningar och hemma hälls mjölken upp i lite mer behändiga glasflaskor, men så småningom ska vi bara använda glas. Detta eftersom dunken är gjord av polyeten som inte gärna bör upphettas vilket den blir när man diskar ur den.

I slutändan betyder det inga mer mjölkpaket till återvinningen, hela förtjänsten till bonden och riktig mjölk. Enda smolket i bägaren är väl att det inte är en ekologisk produktion så där har vi fått göra ett ställningstagande och vi tycker att fördelarna är större än nackdelarna än så länge. Man kan besöka kossorna och se hur de har det och på det viset känns det ändå mer okej samt att de odlar sitt eget foder.

Familjen Coevert var en av de första i Sverige med att köpa in maskineriet som gör det här möjligt och det senaste året har flera bönder gjort detsamma. Utanför Borås har ICA City Fristad en maskin i butiken med mjölk från Kråkarps gård och i Partille kan man besöka Kåhögs gård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar