måndag 28 september 2015

I senaste laget: björnbärssaft

Jag är en expert på att skjuta upp saker, även roliga sådana av någon anledning. Tydligen så strävar hela min existens mot ett konstant tillstånd av "gör ingenting" och det är ibland som att kämpa mot gravitationen. Ganska dålig egenskap hos någon med aspirationer om ett liv av självhushåll och egenhantverkat, men det vore väl bra tråkigt om livet är lekande lätt hela tiden.

Den här lilla åkomman ledde till att min plockning till försökssaften blev något kämpig och så här i slutet av säsongen tog det ett bra tag att få ihop de två litrarna björnbär som behövdes. Men gick gjorde det och efter de ändå väldigt trevliga timmarna kring huset, med gässens flyttsång och ljuden från någons vedhuggning som bakgrundskör, så stod min loppisköpta Kockumskastrull på spisen med bär och lite vatten.

Björnbärssaft, ca 8 dl

2 liter björnbär
3 dl vatten
strösocker till lagom sötma (jag hade 200 gram och det blev perfekt för mig)

Koka samman bär och vatten tills de har blivit ganska mosiga, vilket tar ungefär tio-femton minuter, och låt de sedan rinna av genom en silduk. Koka upp den silade saften igen och smaka av med socker. Häll den sedan upp het på flaskor och förslut på en gång. Kom ihåg att lägga flaskorna ner i tio minuter så att även undersidan av locket pastöriseras.

Både jag och sambon tyckte resultatet blev fantastiskt gott och nästa år ska jag i alla fall försöka att inte vänta in i det sista och göra minst två satser. Det ska bli spännande att se om den fungerar lika bra som varm med lite kryddor i, om det finns nånting kvar det vill säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar