onsdag 30 september 2015

Jaktlycka

Jag brukar kalla mig själv svampanalfabet, för trots många år och enträgna försök har jag bara lyckats hitta trattkantareller en enda gång (var nog bara för att de inte hann springa och gömma sig) och nu i år råkade jag av en slump springa på en liten familj med gula kantareller som så snällt lät sig smörstekas och ätas. Jag letar och läser vad andra skriver om var de hittar svamp och jag försöker och försöker, men ack, till ingen nytta.

Nu har jag däremot haft lite flyt och lyckats hitta en svampmentor vid namn Linda, ägaren av den lokala ekobutiken Svingsåsen, som förbarmade sig över mig. Så igår gick vi då ut och skulle leta svamp och vi gick och gick. Jag tänkte nästan att jag måste vara förhäxad med nån antisvampplockarförtrollning om till och med jag kan få de mer erfarna att gå bet.

Helt plötsligt så ropar hon då att här var ett helt gäng med trattar! De växte där så fridfullt i en liten sluttning bland massa gammal granris och det var bara att börja och plocka. Storleken var väl lite i minsta laget på en del så de får stå kvar tills nästa gång och växa till sig lite mer. Vidare traskar vi och under de tre timmarna vi var ute hittar vi massa ställen, till och med lite lätt anemisk gul kantarell.

Väl hemma är jag väldans glad över att ha rensat ordentligt redan i skogen och det underlättade att ha plockat efter några dagars uppehåll och sol så de inte är blöta och klibbiga. Finliret gjordes på farstutrappan i de än så länge värmande strålarna från eftermiddagssolen. Det blev några (läs många) liter och jag försökte trycka in så mycket jag kunde i torkmaskinen medan finsilverbrickorna fick stå till tjänst för resten.

Då är bara frågan vad jag ska göra med all denna svamp. Torka och smula till pulver för att ha i sås och grytor är gott, men det känns som att det kommer bli bra mycket över. Glöm inte heller att jag är en tvångsplockare av rang så förrådet kommer bara att utökas. Funderingar till en annan dag med mer tid, men nu ska jag övertyga min inte så svampälskande sambo att kantarellsmörgås är gottigt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar