torsdag 10 september 2015

Lasagnebäddar

Det första projektet mot en fruktbar trädgård är inlett och det var helt enkelt att bara börja med grunden för att skapa en bra odlingsyta för det som planteras skall. Eftersom i stort sett all vår mark är totalt övervuxen, tovig, lerig och allmänt jävlig att gräva i så har jag efterforskat lite kring metoder där man låter naturen sköta jobbet istället.

Vad som fångade mitt öga var något som kallas lasagnebäddar och fungerar så att man lägger olika typer av biologiskt material direkt på marken för att kväva ogräset under och sedan skapa en näringsrik och fluffig miljö ovan markytan för de kommande växterna att trivas i. Fler fördelar är att det blir enklare att hålla en bra fuktighet och de kommer även värmas upp något fortare på våren samt hålla värmen längre på hösten. Sedan är det självklart tanken med att hela trädgården bildar ett kretslopp där allt används till något eller annat som är extra tilltalande för en zero wasteare som mig.

Som tur är har vi gott om material till en mååånga bäddar, det handlar bara om att klippa ner och flytta. Först ska man egentligen lägga tidningspapper för att ordentligt kväva ogräset under, men vi har inte såpass mycket tidningar och jag vill nog inte heller ha eventuella mindre braigheter i min odlingsjord så det steget hoppade jag. Sedan ska man skapa ett lite luftigare lager och där har jag lagt hallonsnåren som sambon äntligen fick lov att trimma ner efter att jag gett upp om att de skulle bli något gott på dem. Skräphallon. Men nu kom de i alla fall till nytta ändå så det gäller att hela tiden se möjligheterna istället för bekymmer. Grundlagret blev ungefär 1x4,5 meter med en halv meter mellan raderna, tänker att det borde räcka.

För nästa lager gick jag till en hög nerklippt gräs som vi krattat ihop för någon månad sedan och upptäckte till min lycka att det var fullt med mask i och tänkte att det blir perfekt så de kan sätta igång direkt med förmultningen av mina bäddar. Det gick som en dans med den med huset medföljande grepen som stod i vårat brygghus, som för övrigt dignar av skatter, så det behövde vi inte köpa något nytt.

Nästa lager tänkte jag skulle bli något näringsrikt, men eftersom vi varken har färdig kompost eller gödsel (får tigga från grannarna i framtiden) fick det bli en väldans massa nässlor istället för de innehåller mycket bra näringsämnen för växter. Lite som att gödsla med nässelvatten men man skippar vattendelen. För att få upp höjden lite extra la jag på ytterligare ett lager med gräs. Sjunker det ner mycket under hösten blir det nog att ösa på med löv och med gräs och till våren tänkte jag fixa lite fin jord att ha som översta och sista lagret för att plantorna ska få en bättre start, plus att det ser lite prydligare ut. Håller tummarna för att det blir ett godkänt första försök, återstår att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar