onsdag 2 september 2015

Spinnerier och tovare

Att vuxna kan åka på läger och ha lika kul som när man var liten trodde jag väl aldrig, men jag ser mig starkt motbevisad efter att ha varit på ett fyradagars slöjdläger med nonstop hantverkning och underbara människor! Jag hade nästan glömt av hur kul det är att lära sig något nytt och att skapa något med sina bara händer och fantasi. Mina egna projekt har fått ligga på hyllan sen i våras i princip, tråkigt nog, då både jobb och flytt kom i vägen tillsammans med medföljande trötthet och tidsbrist. Nu är dock energin tillbaka och jag har precis rotat fram min mormorsrutelåda och virknålen ska under hösten glöda het. Förhoppningsvis tillsammans med symaskinen så butikens sortiment kan utökas lite mera.

I Härryda var vi i alla fall och inhysta i en gammal scoutgård cirka halvmilen in i skogen var vi runt trettio glada typer som alla hade minst en sak gemensamt; hantverk. Uppdelade i tre grupper efter val så pysslades det med bokbinderi, skinnsömnad och ullbearbetning. Med fantastiska lärare lärde vi oss alla något nytt oavsett hur kunniga vi var sen tidigare. Själv var jag en novis i min grupp där vi fick lära oss att spinna garn och tova ull medans de mer erfarna hade djupa diskussioner om vilka ulltyper som var bäst till vad, vart den bästa kvaliteten gick att hitta, hur man kan manipulera garn på olika sätt, osv osv. Jag var bara glad över att ha lyckats hantera sländan med godkänt resultat och att faktiskt upptäcka att det nog trots allt finns en konstnärlig ådra i mig, djupt inne. Resultatet blev ett par våttovade tofflor, två fina nåltovade hjärtan, ett par nystan med egenkardad tråd och en fin härva med riktigt garn. Verkligen nöjd!

Det var av en ren slump att vi fick nys om det här lägret och både jag och sambon känner oss väldigt lyckligt lottade att få ha varit med. Lägret var ett samarbete mellan några olika arrangörer som arbetar för att sprida hantverket här på västkusten; studieförbundet Bilda, Slöjd i Väst och Kultur Ungdom, men merjobbet stod våra eminenta cirkelledare för som slet och lagade alla mål mat (med tillhörande efterrätt). Så fruktansvärt bortskämd man blev av att få all den goda vegetariska och ekologiska maten bara serverad framför sig. Är man intresserad av vad de andra skapade kan man kika in på #slöjdläger15 där det förhoppningsvis kommer hamna massa fina bilder. Ser fram emot nästa år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar