måndag 14 september 2015

Vego-måndag

Sällan är väl maten så god som när man lagar den på något man själv odlat eller plockat i skogen, för det är först då man verkligen inser att mängden arbete som ligger bakom är större än vad man tidigare anat. Även om det så bara är en tomatplanta på balkongen, några blåbär till frukostfilen eller en burk hemgjord sylt så tänker man och värderar det på ett helt annat sätt än vad man gör under shoppingrundan i matbutiken.

Att odla eget, har jag också upptäckt, är en väldigt bra spark i baken för att äta mer grönsaker; har man kämpat mot väder, vind och småkryp ska man bannemej också få belöning för mödan. Tyvärr har det för vår del inte blivit så mycket av den varan i år i och med flytten, och de få frön jag faktiskt sådde har haft det riktigt kämpigt så skörden är allt annat är riklig. Då får man hoppas på att någon annan lyckats bättre och vi har turen att bo i närheten av Gunnagård i Ubbhult som odlar superfina KRAV-märkta grönsaker och nu när allt börjar bli skördefärdigt är det grönsaksfest för hela slanten. Det är mycket trevligare att kunna äta en grönsak som man vet exakt var den har odlats istället för affärernas anonyma, och ofta holländska eller spanska, grödor.

Ibland kan jag dock tänka lite väl enkelspårigt och fantasilöst när det kommer till middagsplaneringen och det tenderar att bli väldigt samma samma vecka in och vecka ut. Det problemet har dock blivit botat med hjälp av en dos Sara Bäckmo som är den stolta ägaren av Skillnadens trädgård. Hon satte i början av sommaren en utmaning för sig själv och sin familj där de under säsongen inte ska behöva köpa en endaste grönsak från affären utan bara utnyttja det de själva odlar. Utfallet har resulterat i veckomatsedlar som hon delar med sig av till oss andra som är i desperat behov av inspiration och även om inte alla dagar är helt vegetariska finns det mängder av guldkorn. Att det är helt säsongsbetonat är bara ytterligare ett plus. God spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar