måndag 19 oktober 2015

Andra oktoberveckan

Andra veckan med avfallskoll och med vågen i högsta hugg på måndagsmorgonen tar jag mig an våra fina källsorteringskassar. Denna veckan var överlag bättre per kategori än förra och hoppas att det håller i sig de kommande två så att slutresultatet blir ordentligt mycket lägre.
  • glas 657 g (240 g): bestod denna veckan av en ciderflaska som inte ingick i pantsystemet och en flaska för rapsolja. Jag vet att det finns olivolja att köpa på lösvikt och kan tänka mig att det finns ett par sorters ekologiska, men svensk kallpressad ekorapsolja kan jag inte dra mig till minnes att jag sett. Sen är lösviktsolja något jag faktiskt inte tycker är värt priset för att få det i en återanvändbar förpackning, oekologisk olivolja ligger på minst ett par tre hundralappar per liter. Men jag kanske bara letar på fel ställen?
  • kartong 88 g (179 g): största delen ett paket med lite grejer jag beställde från Lapland Eco Store (recension kommer inom kort) där kartongen var en gammal Skittles-låda och fyllmaterialet var gamla tidningar istället för de där hemska luftkuddarna. Eller ännu värre, förpackningschips i polystyren...
  • metall 29 g (20 g): denna veckan tog tuben med katternas favoritgodis slut; makrill i tomatsås. Det är även en av sambons favoritpålägg, men det lönar sig ändå inte att köpa på konservburk för de håller sig inte alls lika bra efter öppnandet. Någon bit folie från en crème fraiche-förpackning blev det också.
  • plast 89 g (117 g): inga torrfoderpåsar denna veckan, men däremot beslöt vi oss för att göra oss av med den plastdunk vi tidigare köpt mjölk i då vi tyckte att den fått en konstig lukt och om plasten tar åt sig från livsmedlet är risken stor att den också läcker kemikalier tillbaka. Nu har vi istället införskaffat fyra literstora glasflaskor som är görbra (de var inte heller förpackade utan hade bara en liten kartongbit i ett snöre).
  • papper/tidningar 599 g (339 g): tre hela tidningar damp ner i brevlådan, varav två jag egentligen klarar mig helt utan. Den sista är Svenska Turistföreningens medlemstidning Turist som jag tycker väldigt mycket om men som tyvärr inte går att få via mail, men en gång varannan månad kan jag tycka är helt okej. Däremot ska jag fixa en skylt som tackar nej till gratistidningar, för de är mest fyllda med reklam ändå.
  • matavfall 294 g (683 g): använt de mesta grönsakerna med skalet på, fördelen med att handla nyupptaget direkt från odlaren (plus att jag inte är så kinkig). Sen är det bara tekonsumtion för en person under stor del av veckan då sambon var till skogs.
  • brännbart 15 g (56 g): inte mycket alls, lite småbös och ett enda (!) kuvert på hela veckan. Lite stolt är jag allt.
Mer än snittet i tre av sju kategorier, snäppet bättre än förra veckan, men i två av dem består vikten av sällansläng (som oljeflaskan och mängden tidningar). Viktmässigt är det dock mer denna veckan och det känns som att vi helt plötsligt slänger mer glas nu än vad vi gjorde i lägenheten. Hoppas inte den trenden håller i sig, men det återstår att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar