söndag 18 oktober 2015

Att värma ett hus

Sen en dryg vecka tillbaka är det officiellt höst här i våra trakter och vill man inte leva och bo i endast några få plusgrader får man hitta på nåt sätt att värma upp inomhus. Vi hade turen att få med en relativt nyinstallerad jordvärmeanläggning på köpet och än så länge puttrar den på bra i den murriga källaren och håller 18 grader i rummen, precis som vi ställt in. Bergvärme är ett lite vanligare alternativ av ungefär samma process; värme tas från jorden/berggrunden och växlas upp med hjälp av el och fysikaliska reaktioner så att utbytet blir runt tre gånger så högt. Det vill säga att varje investerad kWh genererar värme och varmvatten värt 3 kWh.

Den känns spontant som ett väldigt bra uppvärmningsalternativ, speciellt om man använder sig av miljöel från början. Ännu bättre hade det varit att ha en solcellsanläggning och förhoppningsvis kommer det så småningom bli en verklighet för vårt tak i söderläge, om hållfastheten tillåter på de över hundra år gamla takstolarna. Att utnyttja energikällor som är förnybara och i princip outtömliga är helt rätt melodi för oss där miljöaspekten är största anledningen. En bonus är det minskade beroendet av utomstående energikällor vars pris fluktuerar en del.

Planerat finns också att en kakelugn åter ska få göra entré, i ett hus där det en gång stod hela tre stycken, tillsammans med en vedspis i köket. Att elda med ved är i mitt tycke en relativt klimatsmart idé, så länge det görs effektivt på rätt sätt. Det är också bra att ha en back-up för värme ifall elen skulle försvinna under de kallaste vinterdagarna. Sen kommer det även hjälpa till att hålla vårt gamla hus friskt, för när det byggdes var det tänkt att murstocken skulle värma och hålla huset torrt och mögelfritt. Ah, entusiastiska och högtflygande framtidsplaner. Det gäller bara att hålla hårt i dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar