En lugn kväll tillsammans med systern bjöd på en dokumentär om vilka kemikalier vi möter i vardagen, var dessa återfinns och deras effekter på både oss och miljön; the Human Experiment. För oss som sedan innan har intresserat sig för detta är mycket en påminnelse om vad man ibland kanske glömmer av, nämligen den kamp som hela tiden måste utkämpas gentemot företagen med de riktigt djupa fickor.
För andra kan det vara en läskig aha-upplevelse av stora mått, där man blir inbjuden i en värld som man tidigare trodde var hyfsat säker men där det egentligen är de stora pengarna som styr utan hänsyn till människors välmående. Tesen som drivs är att ökningen av många av våra välfärdssjukdomar kan härledas till en utsatthet av skadliga kemiska preparat som påverkar både genetik, reproduktion och allmän hälsa negativt.
Vi får följa ett par amerikanska kvinnor och deras respektiva sjukdomstillstånd vars uppkomst inte kan förklaras av varken genetiska eller yttre faktorer (exempelvis kost och onyttigt leverne) och de funderar på i vilken utsträckning det allmänt ökande användandet av kemikalier kan ha påverkat. Samtidigt får vi ta del av den skeva lagstiftningen som möjliggör att skadliga substanser kan otestade släppas ut på marknaden.
Vi får trösta oss med att det verkar vara ett mycket allvarligare läge i USA jämfört med våra hårdare regler i Europa. Trots det har vi inte sluppit undan oskadda med både ftalater i bådet ena och det andra och perfluorerande ämnen i dricksvatten. Det visar på ett större generellt problem där vi inte reflekterar över om något faktiskt kan vara farligt utan bara förutsätter att det inte är det så länge inte motsatsen bevisas. Vad kommer vi upptäcka för hemskheter i framtiden?
Ta en titt på trailern och avgör om informationen är värd 90 minuter av ditt liv. Tyvärr verkar den bara finnas i det amerikanska utbudet, men det finns knep för det också.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar