fredag 9 oktober 2015

Elfordonsflottan

Jag har i princip under hela min uppväxt bott nästan längst upp i en backe och den har jag både gått och cyklat uppför tusentals gånger. Det är en underdrift att säga att jag var redigt trött på den när jag väl flyttade in till centrala Kungsbacka och att plötsligt bo på plan mark var en dröm. Det fanns knappt nån lutning att tala om och att promenera och cykla runt i stan var lekande lätt. Jag hade bestämt mig för att aldrig någonsin bosätta mig längst upp i en backe.

Sen hittade vi vårat fantastiska hus och vad ska man göra när det är en 1,5 kilometer lång backe från vägen till dörren? Det är bara att ta det goda med det onda helt enkelt och för att lindra den mentala aversionen mot att traska uppför i tjugo minuter så har jag gått och köpt mig en elcykel! Efter många omgångar fram och tillbaka med en lantbrevbärare som inte riktigt fungerar som det är tänkt fick jag äntligen hem den i slutet av juli. Det har blivit en del turer och upptäcktsfärder nu under sommaren och jag är mer än lovligt nöjd.

Backarna går som en dans och efter att grannarna undrat hur jag orkar så jag har fått erkänna fusket med elmotorn som gör i princip allt jobb. Den arbetar på riktigt bra och jag slipper bland det värsta jag vet, nämligen att cykla i motvind, och en tur på fyra mil med tidvis backig terräng och på gropig grusväg var inga svårigheter på en laddning. Enda problemet är att man blir ganska lat och så fort man stänger av motorn stånkar och stönar man för att det blev så himlans jobbigt. Jag har läst en del recensioner som säger att den är trögcyklad utan motorhjälp, men jag håller inte alls med utan tror nog att det bara beror på ovan beskrivna känslan av bekvämlighet.

Tillsammans med elbilen har vi nu en helt utsläppsfri fordonsflotta på gården, driven på miljömärkt el såklart. Det har fungerat över förväntan, trots lite räckviddsångest i början innan vi lärde känna dem ordentligt. Nu återstår bara det stora testet med kyla som förkortar körsträckan och höst- och vinterstormar med eventuella strömavbrott. Håll tummarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar