måndag 12 oktober 2015

Första oktoberveckan

Som jag tidigare berättat väger vi alla våra hushållssopor under oktober månad och för att göra siffrorna statistiskt jämförbara med samma experiment som vi gjorde i vintras kommer resultaten att redovisas varje vecka i fyra veckor.

Första etappen är avklarad och här nedan kommer siffrorna med förra omgångens resultat inom parantes för jämförelse. Sedan har jag också lagt till kommentarer med vad som har slängts och varför.

  • glas 259 g (240 g): en burk modell större med innehåll plommonsylt som vi fick på hantverkarkursen, tyvärr hann vi inte smaka innan katterna hade löpt amok i skafferiet och vält ner den på golvet. Locket sparade jag för dessa slits snabbare än glasburkarna och det är alltid bra att ha i reserv.
  • kartong 247 g (179 g): lite gott och blandat men det som skiljer sig från förra gången är två tetrapack som det har varit våtfoder i till katterna. Vi letar efter och testar mer förpackningssnåla alternativ till bra mat till missarna, mer om det kommer i ett senare inlägg. Sen är det även förpackningen till en ny grensax som vi först letade efter begagnad, men inte hittade.
  • metall 0 g (20 g): som jag skrev ovan sparade jag locket till den krossade burken för framtida bruk.
  • plast 169 g (117 g): av detta så bestod 54 g av torrfoderpåsar, se tidigare kommentar om kattmat, och i övrigt ett antal snackspåsar från en fest vi hade. Förpackningsfria snacks är nog något som tål att undersökas.
  • papper/tidningar 129 g (339 g): helt chockad över den låga siffran, trots att det känns som att vi får mer adresserad reklam än tidigare (som husägare finns man tydligen i en väldans massa register hos olika byggföretag). En lokaltidning i veckan, som verkar delas ut oavsett om man vill eller ej, utgör största delen.
  • matavfall 604 g (683 g): allt går till komposten så det viktiga är ju egentligen att se till att man inte slänger mat i onödan utan att det bara är oätbara delar som hamnar i hinken.
  • brännbart 72 g (56 g): mestadels kuvert från ovan nämnda ADR (adresserad direktreklam) och vi får fortfarande då och då kuvert med gammal adress i större kuvert från posten *suck och stön*. Det är en ständig kamp att meddela företag efter företag att man inte önskar vara med på deras listor, men det märks i brevlådan att det går framåt.
Allt som allt mer avfall än snittet under förra perioden i fyra av sju kategorier. Lite nedslående, men jag får tänka på att en större del är sällansläng (typ påsarna med torrfoder och kartongförpackningar till nyinköpta "måste-ha-till-huset"-saker och att det ändå är hela fyraveckorsperioden som ska räknas samman i slutet.

Det som jag gör annorlunda den här gången är att verkligen analysera vad det är som slängs och vad man kan göra för att minska på specifika avfallsslag, exempelvis kattmaten. Jag får många uppslag till kommande tipsinlägg om vad man kan göra för att hålla avfallet nere så håll ögonen öppna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar