torsdag 1 oktober 2015

Noll-månad

Hösten knackar på dörren, löven prasslar under stövlarna och dimman ligger tät på morgnarna. Det är oktober och min favoritsäsong går mot sin början (ligger på delad plats med vintern, våren och sommaren). Energin är på topp och mitt nya kändisskap till ära, sagt med ett hälsosamt mått av ironi, men även för vår egen skull tänkte jag att hushållet under månaden ska ta nya tag i noll-avfallandet på de områdena vi har tappat lite på sen i våras. En del slappades till i och med flytten för det finns ju som bekant bara en viss mängd tid och energi att ägna åt saker. Ibland är den tvungen att omfördelas till för tillfället viktigare områden vilket leder till att man lätt glömmer av saker som ännu inte är hundraprocentig rutin.

Därför ska det nu åter vägas och mätas vilken sorts och hur mycket avfall som passerar här hemma. Första och senaste gången det gjordes var i januari-februari och då bodde vi fortfarande i lägenheten och hade inte heller genomfört några förändringar utan levde bara på som vanligt. Det ska med andra ord bli riktigt spännande och se ifall något förändrats, håller ju tummarna för att det ska bli bättre siffror den här gången.

Matavfall kommer att vägas av ren nyfikenhet, men inte räknas in då det går direkt till vår egen kompost och inte behöver processas på något sätt hos en utomstående aktör. Katternas "rester" tillsammans med pelletsen i deras låda kommer jag inte heller föra till statistiken.

Utöver veckouppdateringar med siffror så det står härliga till tänkte jag under tidens gång dela med mig av mina bästa tips, funderingar och erfarenheter som jag hoppas att i alla fall någon har nytta av om man vill ge noll-avfallslivet ett försök. Det viktigaste att komma ihåg är att man aldrig kan, eller ens vill, göra allt på en gång, utan det gäller att ta det lugnt och först doppa tårna för att vänja sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar