lördag 3 oktober 2015

Tesäsong

Jag är en sån där konstig människa som inte tycker om kaffe, men jag dricker däremot massor med te. Den enda tiden på året som det egentligen inte inmundigas flera koppar om dagen är under den allra varmaste delen på sommaren. Nu på hösten är det dock som pimplandet kommer igång ordentligt och det är väl kanske fyra-fem gånger om dagen som jag är i teskåpet och funderar på vad jag är sugen på för tillfället. Det finns egentligen inget jag inte dricker; rött, vitt, ört, svart. Allt går ner, men just nu är det örtteer med hibiscusbas som är favoriten.

I min värld är en tekopp inte en tekopp om den inte rymmer minst en halvliter, så det blir en hel del som dricks varje dag. Kanske dags ska söka upp en "anonyma tedrickare"-grupp... Nyckeln till att fortfarande tycka om te i de mängderna är att ha många olika sorter så man inte tröttnar. Just nu finns både svart (lös och i påse) och rött earl grey, fyra olika sorters chaite, ett vitt med hallon, ett yerba mate med citrongräs och fyra sorters örtteer med olika baser.

Att göra sitt tedrickande avfallsfritt är egentligen görenkelt då det finns gott om te i lösvikt och bara i Kungsbacka finns det minst tre specialiserade butiker som pryder väggarna med stora och fina teburkar. Det är bara att ta med sig en påse eller lämplig burk och be dem lägga upp i den istället för att ta en ny. Ska det däremot vara ekologiskt får man tyvärr leta ordentligt. Ett par sorter per butik brukar vara standard och då är det oftast vanlig earl grey och någon mer.

Lite mer variation än så behöver jag nog och därför har jag förutom faktiskt köpt några teer som kommer i förpackning så på cirka tjugo koppar blir det en kartong och i vissa fall även en förslutande påse, för att behålla smaken, som åker ner i återvinningskärlet. Jag älskar Clippers teer för många av deras sorter är bara en påse och inget hänge så det är bara att slänga på komposten efter användning.

Jag har gett mig själv i uppdrag att nästa gång jag befinner mig i Göteborg ska jag leta efter lite större utbud av ekologiska lösviktsteer och till nästa år hoppas jag även komma ihåg att ta vara på blad och blommor för att göra egna. Det om något är ju helt avfallsfritt och dessutom slipper man alla transporter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar