måndag 26 oktober 2015

Tredje oktoberveckan

Det är måndag och dags att redovisa föregående veckas samlade sopor så det är väl bara att sätta igång.
  • glas 0 g (240 g): woho, första veckan utan något glas att slänga! Däremot har det varit en massiv tillströmning av glasburkar, säkert en tjugo stycken. Dessa är dock bara sådana jag tidigare gett bort med innehåll i till folk och de har varit så söta och sparat dem. Blev glatt överraskad och smilet gick från öra till öra. Så nu ska de åter fyllas med hemgjorda presenter och åka ut på ytterligare turer. Kretsloppscirkeln är sluten och börjar om igen.
  • kartong 213 g (179 g): en pizzakartong, två mjölpåsar, en kattmatstetra och ett filpaket (var ju tvungen att ha en startkultur till mitt eget filexperiment) väger tydligen en del...
  • metall 41 g (20 g): aluminiumfolie från en kebabrulle tillsammans med tre lock från konservburkar landade oss på över dubbla mängden metall denna veckan. Anledningen till att konservburkarna inte är med är för att de ska spela huvudrollen i ett nytt litet återbruksprojekt som jag tror passar bra till vinterns mörka kvällar.
  • plast 83 g (117 g): en liten minskning från förra veckan till och med och då är det en stor torrfoderpåse samt två crème fraiche-burkar och en förpackning som en gång innehöll en mumsig bit korv. Crème fraiche skulle jag kunna få avfallsfritt men då behöver jag köpa runt fem liter mjölk för att få samma mängd som i en köpeburk, låta stå så att jag kan separera grädden från mjölken och till slut syra den. Kanske testar jag någon gång i framtiden, men fram tills dess att jag har en egen ko får det nog vara.
  • papper/tidningar 269 g (339 g): ingen tidningslavin denna veckan, men väl lite adresserad reklam (vilket ledde till ett extra kuvert i brännbart). Efter ett mail till företaget får jag nu deras information digitalt istället. Det är så enkelt att ta itu med det direkt när man får det på brevlådan och med tiden blir det mindre och mindre.
  • matavfall 430 g (683 g): inte jättemycket den här veckan heller, det mesta består av skalet från två citroner där saften blev lemoncurd och zesten hamnade i frysen för framtida bakning.
  • brännbart 22 g (56 g): två kuvert och några etiketter från årets konservering som ätits upp. Är det något jag verkligen inte gillar så är det burkar och flaskor som har etiketter som sitter stenhårt, därför blev jag så glad över att IKEAs var ganska enkla att ta bort. Blir nog att handla några fler.
Inte pjåkigt, fem av sju kategorier under snittet från vår tidigare avfallsmånad och nu när vi går in för sista veckan håller jag tummarna för att slutsiffrorna kommer visa en märkbar skillnad. Det känns bra i alla fall. Men nu är det dags för middag och på menyn står vegetarisk gulasch med vitkål och kikärtor och självklart nybakt bröd till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar