tisdag 24 november 2015

Årets julklapp

Vi vet väl alla att det varje år kommer en undersökning i slutet av november som säger åt oss vilken årets julklapp är. Ända sedan 1988 har HUI (Handelns Utredningsinstitut) visat med hela handen för oss svenskar vad som för tillfället trendar och vad alla vill ha. I alla år har det alltid varit prylar och hur många av dessa används fortfarande, eller ens har blivit uppackade?

Nu har så turen äntligen kommit till robotdammsugaren och i mitt stilla sinne funderar jag på hur många som faktiskt behöver en sådan? Hur många kommer få eller köpa en och använda i ett par månader innan den blir ståendes i nån garderob för att samla damm i år framöver. När man sedan behöver platsen den tagit upp, vart tar den vägen då?

Enligt en nygjord undersökning från Sifo vill däremot nästan varannan svensk att det ska vara välgörenhet som istället hamnar på förstaplatsen och det märks på statistiken att allt fler väljer att skänka pengar. Förhoppningsvis fortsätter den trenden trots att regeringen lagt på förslag att slopa skatteavdraget för gåvor till ideella organisationer från och med den 1 januari 2016.

För egen del kommer min familj göra som förra året; ge bort en summa pengar till valfri organisation (med 90-konto såklart) som vi känner lite extra för och sedan gå runt julbordet och berätta vilka vi valde. På så sätt slipper vi hetsen med att komma på vad man själv önskar sig samtidigt som man slipper springa runt och leta efter vad andra vill ha. Vill man ändå ge bort något speciellt till familj och vänner kan man satsa på att göra något själv eller handla något personligt på second hand. Sämre jul? Inte det minsta. Men lite snö skadar inte att fråga tomten om.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar