måndag 2 november 2015

Fjärde oktoberveckan

Tiden går fort och nu vart det dags för sista veckans sopor här nedan och imorgon kommer resultatet. Det ska bli spännande för det har ju gått lite upp och ner, men jag har hållt nyfikenheten av att räkna i förväg på avstånd.
 • glas 266 g (240 g): en enda liten 33 cl colaflaska utan pant. Det är bara att konstatera att glas väger väldigt mycket mer än alla andra typer av förpackningar, men jag tycker ändå att det är en av de bästa, för att inte säga vackraste och mest användbara.
 • kartong 94 g (179 g): en helt klart okej siffra tycker jag själv trots en yoghurtförpackning, mjölpåse och lite andra småbitar. Man kan tro att jag bakar hur mycket som helst, men jag har helt enkelt lyckats att pricka in det sista i tre påsar på två veckor.
 • metall 56 g (20 g): den här kategorin ligger fortfarande och det mesta är katternas mjukmatsburkar (BARF-utfodringen får ske lite ökning i taget) och en och annan makrill-/kaviartub. Som tur är sparar man väldigt mycket energi när man återvinner metall jämfört med nyproduktion och det går, liksom glas, att göra hur många gånger som helst. Av den anledningen har vi valt att gå ifrån kattmat på tetra då kartong har en begränsad livslängd på sex-sju återvinningar innan den kasseras.
 • plast 91 g (117 g): ungefär samma som förra veckan och bortsett från plasten som var runt en kyckling och en godispåse så var det en butiksplastpåse som gav upp i botten samt lite annat smått.
 • papper/tidningar 145 g (339 g): det går bättre och bättre och jag blir glad när jag ser postbilen bara åka förbi utan att lämna nåt i brevlådan. Adresserad reklam och jag har ännu inte lyckats avsäga mig månadsutskicken från matbutikerna.
 • matavfall 923 g (683 g): whoosh, nästan ett helt kilo! Det mesta är tebös, rotfruktsskal och även ett välplockat kycklingskrov.
 • brännbart 32 g (56 g): två kuvert också denna veckan tillsammans med några servetter och en gammal resårbit från ett trasigt lakan.
Sedan gick även en glödlampa (24 g) sönder denna veckan och byttes ut mot en ny. Det var längesen det hände senast, tur man hade en extra på lager.

2 kommentarer:

 1. Ett problem som jag har fått på sistone är plastlocken till mjölkförpackningar.
  Halvt omöjligt att hitta svensk mjölk utan plastlock. För ett år sedan var det inga problem att välja om man ville ha plastlock (mer lättöppnat) eller bara kartong (mindre plast i återvinningen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beroende lite på vart du bor finns olika alternativ; Hjordnära från Skånemejerier, ekomjölken från Norrmejerier och Garants ekologiska har alla mjölkförpackningar utan skruvkork. Hoppas du hittar!

   Trevlig helg // Alexandra

   Radera