lördag 21 november 2015

Lästips: Svinnlandet

Godmorgon på denna första frostens dag på gården! Jag blir lyrisk som ett litet barn vid synrn av de gnistrande grässtråna och jag får det återigen bekräftat att vintern faktiskt är min favorit. Det har vart tyst här ett tag på bloggen då det varit fullt upp med både fängslande projekt här hemma och spännande utflykter så långa som Lövet tagit oss, men det får avhandlas en annan gång. Nu däremot tänkte jag istället tipsa om en bok jag hittade när jag skummade igenom min nya favoritkategori; Ppb, Husbyggnad.

Med mig hem fick jag Stora boken om byggnadsvård och den klumpen kommer entusiastiskt läsas pärm till pärm. Det är dock inte den jag ska berätta om nu utan alldeles bredvid finns också Ppd med den fulla benämningen Teknisk hygien, vatten och avlopp, värmeförsörjning. Det låter kanske inte särskilt upphetsande men där stod den nyutgivna Svinnlandet, vars undertitel "min resa genom en värld av slöseri - och hur den gav mig ett liv i överflöd" är en alldeles ypperlig sammanfattning av vad den handlar om.

Lite mer ingående är det ämnet matslöseri som står på agendan och efter två års praktisk erfarenhet, en blogg och en väldigt uppmärksammad artikel i Hunger så har frilansjournalisten Andreas Jakobsson nu tagit alla sina upplevelser och ihopsamlade kunskaper och författat en bok. Man får följa hans väg som tar sin början med en invigning i dumpstringens värld, vidare genom en allt större medvetenhet och till slut ett ifrågasättande av systemen som möjliggör vår lands (och världs) enorma matsvinn. Han berättar om sina samtal med meddumpstrare, butiksinnehavare, producenter, myndigheter och bönder och alla får delge sin syn på saken om varför det ser ut som det gör och vad vi kan göra åt det.

Ett mycket spännande projekt som verkligen öppnar ögonen, även om man som jag är intresserad av den här typ av ämnen sen innan, och pekar på problem som finns men också hur man kan lösa dem. Mycket lätt- och snabbläst och det är ett nöje att få en inblick i en för mig annorlunda värld som jag förstår och sympatiserar med, trots att den inte tilltalar mig. Passa även på att se om du hittar senaste numret av Hunger på ditt lokala bibliotek där de denna gången har en svinnspecial, bland annat med bra tips för hur man minskar matsvinnet hemmavid. Men gå nu ut och njut av vädret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar