onsdag 2 december 2015

Andra december: krydda med gott samvete

Det finns väl ingen svensk högtid som är mer späckad med kryddor än julen. Vi hittar dem i bullar, kakor, glögg och mat, ingenting undkommer smakerna av kryddpeppar, nejlika och kanel. Vad många däremot kanske inte tänker på är att kryddorna oftast består av de ytliga delarna på en växt; blad, blommor och bark. När man odlar dessa konventionellt med hjälp av konstgödsel och bekämpningsmedel är det också de här delarna som utsätts direkt, utan något skyddande skal.

Helt logiskt kommer det därför finns större mängd av giftrester som är omöjliga att tvätta bort. Därför vill jag slå ett slag för att byta till kryddor som är ekologiskt odlade; för vår egen, odlarnas, insekternas och miljöns skull. Fram tills för ett par år sedan var det ganska svårt att hitta ekokryddor i vanliga butiker och man var hänvisad till de mer sällsynta ekohandlarna. Numer har både Santa Maria och Kockens ett brett sortiment, för att inte tala om Urtekram som fyller en hel sektion i butikerna med både rena kryddor såväl som blandningar. Även det tyska märket Sonnentor har satsat mycket på smaksättningar och finns i de flesta ekobutiker.

Personligen finns det dock inget bättre än att handla i lösvikt och det enda stället som jag känner till på västkusten med ett mer än tillfredsställande utbud är Tuvan Ekolivs i Kungsbacka. Här kan du handla hur mycket eller lite du vill och det är inga som helst problem att ha med sig egna påsar om man vill dra ner på skräpet. Den absoluta favoriten hittills är de hela gröna kardemummakapslarna vars doft borde narkotikaklassas. Så nuförtiden när jag bakar bullar får jag först skala kapslarna och sedan mortla fröna lite i taget, men det är så värt det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar