fredag 18 december 2015

Artonde december: skippa palmoljan

Till och från under de senaste åren har man avråtts från att handla livsmedel, ljus och annat gjorda på palmolja på grund av hänsyn till miljö, djur och natur. Först skulle det uteslutas helt, sedan var det okej men bara om den var certifierad med RSPO men även denna standard har fått kritik. En del anser att märkningen snarare leder till green washing av företag mer än vad den faktiskt gör nytta och att den regnskog som de certifierade odlarna inte får bruka istället används av andra företag.

Idag finns palmolja i nästan alla olika typer av produkter som behöver en fettkomponent och inte ens ekologiska pepparkakor är undantagna. Den är visserligen KRAV-märkt och bör höra till den bästa sorten palmolja att välja, men personligen känns det ändå inte riktigt helt hundra. Framförallt är det faktumet att man har olja i något som inte alls borde ha olja i sig. Sedan också det att reglerna kan tolkas lite väl löst och man har inte heller några egentligen externa kontroller.

Den skapar en falsk trygghet helt enkelt där man tänker att palmolja är okej så länge den är certifierad och sen kommer man inte längre än så. Av den anledningen kan jag tycka att man borde anstränga sig ett snäpp till för att aktivt undvika produkter med palmolja fram tills att det med kraft tas itu med problematiken av en i princip verkningslös märkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar