fredag 11 december 2015

Elfte december: minimera paketstress och köphets

Konsumtionens högtid närmar sig med stormsteg trots envisa plusgrader och regn, regn och åter regn. Julhandeln slår rekord från år till år, men hur många tycker verkligen om den där krypande paniken som uppstår när man inte kommit på minst tre julklappar vardera till hela tjocka släkten? För att inte tala om när man måste handla allt som så småningom hamnar på önskelistan och då trängas i butikerna och slåss om de allra populäraste leksakerna?

Att minimera antalet paket vi ger till varandra, speciellt vi vuxna, skulle nog ha en gynnsam verkan på många olika sätt. Vi får en chans att fundera på om vi verkligen behöver den och den prylen och samtidigt tänka efter på vad man egentligen skulle uppskatta. Julen borde i mitt tycke inte vara så taggad till tusen på att köpa saker bara för köpandets skull utan istället sätta fokus på vad och varför. Att få en insikt i att varje sak man köper har en påverkan på miljön som inte försvinner bara för att det är en julklapp.

Vill man hoppa av tåget och försöka övertyga resten av familjen och vännerna om detsamma kan det vara enklare att göra om det till en lek som går ut på att man både köper och får endast en julklapp. Det är dock hemligt för alla utom en själv vem man köper till och bestäms genom namndragning; hemliga tomten. Skriv ner namnen på alla som ska vara med på varsin bit papper som man i tur och ordning drar lott om vem som ska få bli ens gåvomottagare. Svårare än så är det inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar