lördag 5 december 2015

Femte december: den meningsfulla granen

Till varje julsäsong säljs det i runda slängar 3 miljoner granar till de svenska hushållen, på det tillkommer ett antal hundratusen som antas vara "självplockade", så att säga. Det är en hel del träd som huggs ner för att pryda våra hem i en dryg månad. Själva odlandet av dem sker på utarmad jordbruksmark där de trivs som allra bäst, näringsfattigt ska det vara, och de är i slutändan som vilken som gröda som helst.

Likheten följer tyvärr också med när det kommer till bekämpningen och kemiska preparat används för att hålla borta skadedjur och för att få en bra form på trädet. De goda nyheterna är att det finns faktiskt ekologiska alternativ! Både Smålandsgran och Jamtgranar erbjuder ekogranar i sitt sortiment och den förstnämnda levererar ända ner till Göteborg och bor man inte där känner man kanske någon som kan stå på mottagarlappen.

När granen har gjort sitt och dansats ut ur stugan på tjugondag Knut kan man göra lite vad man vill med den. En del kastar den i en avlägsen del av trädgården för att återses lagom till höstens rensningsbål, andra kör den snällt till återvinningscentralen där de så småningom blir fjärrvärme. Vill man utnyttja den lite bättre finns det en del grejer man kan hitta på, exempelvis om man har lyxen att ha tillgång till en flismaskin är det bara att köra ner den och sedan sprida ut i rabatter eller dryga ut komposten med.

Känner man för något roligare kan man såga till stammen i tunna skivor och göra egna underlägg för glas, muggar och kastruller. För en lite trevligare doft i klädkammaren kan man sy en lite påse, samla ihop barren däri och sedan lägga i en byrålåda eller hänga på en galge.

Själva har vi faktiskt inte bestämt oss för om vi ska ha en inomhus eller bara nöja oss med den finfina furan som står vid infarten till gården, trots att den råkade illa ut nu under blåsten. Lite silvertejp funkar kanske?

2 kommentarer:

 1. oj! 3 miljoner granar var ju inte lite. Helt plötsligt så fattar man vilka areal det handlar om. Jag har inte haft gran sen jag flyttade hemifrån, har känts för bökigt och onödigt. Men visst är det fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår vad du menar. När vi fortfarande bodde i lägenheten var det mer besvär än det var värt; försöka kånka hem den på cykeln, såga till stammen ute på balkongen, vattna, dammsuga barr och sedan kånka den till återvinningscentralen.

   Men nu ska det bannemej bli en i år och förhoppningsvis har vi en snäll granne som kan skänka oss en från den egna giftfria skogen. Närodlat och egenhugget :-)

   Radera