tisdag 15 december 2015

Femtonde december: fila på nyårslöftet

Det kanske är att lägga sten på börda att ens nämna ordet nyårslöfte med knappa veckan kvar till den stora dagen när allt ska vara helt färdigt och helst perfekt, men det krävs tid och reflektion för att få till ett riktigt bra löfte som man orkar hålla. Själv har jag funderat den senaste månaden på om jag vill göra något och i så fall vad.

Att vilja göra en insats för miljön är det nog många som vill och det är egentligen inte heller svårt att göra det, man måste bara se till att börja på en nivå som man känner att man kommer palla med. Det gör liksom inget för självkänslan om man vänder sig ut och in för att hinna med samtidigt som man ska försöka ha roligt och så slutar det med att man ger upp. Något bra resultat genererar det inte heller.

Vill man ha en mjukstart och kanske testa på olika grejer varje månad finns ett par organisationer, Klimataktion och Greenhack GBG, som har satt upp tolv utmaningar vardera att utföra under ett år och båda kommer med olika svårighetsgrader så att man kan välja vad som passar en själv. Jag har tidigare tipsat om dem och tycker de är alldeles förträffliga att ha som utgångspunkt om man är "nybörjare" på miljömedvetenhet.

Söker man en lite större utmaningar kan man ge sig på Project Green Challenge där man verkligen får inspiration till förändring och den allra högsta nivån är riktigt djupgående. Från början är det tänkt att den ska pågå under en månad så det är 30 stycken olika fokuspunkter, men det kan nog vara skönt att sprida ut dem över hela året för de är ganska krävande. Den är verkligen nånting för den som vill engagera sig mer socialt och i samhället.

Lite övriga uppslag på vad ett grönt nyårslöfte kan innehålla är att bli vegetarian/vegan, ha ett köpfritt år, ställa bilen och åka mer kollektivt, generera mindre avfall, handla mer eko och lokalproducerat, handla på second hand i första hand, reparera istället för att köpa nytt, och så vidare. Jag hoppas att så många som möjligt väljer att göra något, även om man tycker att det är en piss i havet och skit samma, för även det minsta lilla hjälper och sporrar till att klara av större hinder i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar