fredag 4 december 2015

Fjärde december: värm dig i ylle

Förhoppningsvis börjar det snart bli kallare, men än så länge klassas det fortfarande som höst och kommer sannolikt också så vara ändå fram till början av januari när den statistiskt genomsnittliga vintern tar plats i våra trakter. Med det sagt är det nog många av oss som ändå går och huttrar lite i regnet och snålblåsten. På hemmafronten är det fortfarande en hel del hus som inte heller har golvvärme utan radiatorer under fönstrena vilket självklart gör att golvet alltid är lite kyligare än rumsluften.

Vårat hus är ett sådant och det är helt klart en omställning från den nybyggda och välisolerade lägenheten vi bott i de senaste sju åren. Där hade vi bara på elementen när jag jäste mina vildjästbröd och sovrumsfönstret stod lite på glänt året runt. Om det berodde på att grannarna under oss brassade på med värmen eller om det helt enkelt var för att vi bodde i en frigolitbox låter jag vara osagt.

Mitt egenspunna garn.
Men åter till nuet och hur vi undviker att behöva ställa in värmepumpen på bastu stavas ull. Det finns inget annat naturmaterial (eller syntetiskt för den delen heller) som har samma fantastiska egenskaper som en fårfrilla. Det handlar i stort om att fibrerna har enorm kapacitet att lagra varm luft och dess uppbyggnad bidrar också till att de värmer gott även om de råkar bli blöta. En annan fördel är dess självrenande effekt som kommer från lanolinet, ullfett, och verkar avstötande mot bakterier och fukt. Därför räcker det oftast med att vädra om det börjar lukta lite.

En del kanske tycker att det är krångligt med ullplagg för de krymper alltid och är sticksiga, men idag är det ju inte svårare än att bara vrida till ullprogrammet. Här hemma använder vi ett speciellt ekologiskt tvättmedel från Sonett, finns med doft av lavendel eller neutral, som jag verkligen kan rekommendera. Angående sticksigheten, vilket jag är kraftigt allergisk mot, handlar det bara om vilken typ av ull man använder så det gäller att hitta det som passar bäst för ändamålet.

Som jag ser det finns bara fördelar; man håller sig varmare och kan sänka inomhustemperaturen och därmed spara el, man använder ett naturmaterial som är snällt mot både människan och naturen och det är väldigt lättarbetat om man vill göra något med det själv. Finns både färdigkardat och färgat för den som vill göra något fort, men vill man börja från grunden finns det mycket fler möjligheter. Jag själv har fått tag på okardad ull från ekologiska får som bor på gården Gångemad här i närheten. Har också investerat i ett par kardor tillverkade i Lerum av lokala material som vi köpte när vi var uppe på Nääs, så nu ska här ska pysslas under vintern!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar