tisdag 1 december 2015

Första december: elektriska juleljus

Fram till jul tänkte jag bjuda på en julkalender med ett tips varje dag om hur man kan göra decembermånaden lite miljövänligare och förhoppningsvis inspirera till att använda sig av kunskapen även efter julklapparna har öppnats. Först ut är en lättviktare som många säkert redan tänkt på, nämligen de eldrivna stämningsljusen i våra fönster.

Hoppas att jag inte är den enda som tar upp adventsljusstakarna samma dag de ska upp, bara för att upptäcka att en lampa har gått sönder på en av dem och självklart har man inga i reserv hemma. Det är gamla hederliga 3W-lampor som sitter i alla våra ljusstakar men istället för att nu köpa nya av samma sort tänkte jag byta till LED-lampor i just den här armaturen. Skillnaden mellan de båda är att den första drar tio gånger mer ström än den sistnämnda. Man kan alltså ha på en ljusstake med LED-lampor i hela tio timmar innan de har dragit lika mycket energi som de klassiska lamporna gör på en ynka timma.

Prismässigt är de lite dyrare så att byta ut alla lampor i hela arsenalen på en gång kostar en slant, för att inte tala om att det är onödigt att göra sig av med något som fortfarande fungerar. Det är perfekt att göra det en ljusstake i taget och de lamporna som blir över från den här har jag sedan som reserv för de andra. Den enda nackdelen är att man inte bara kan byta ut en enstaka lampa i en ljusstake utan man måste ha samma sort för att strömmen ska fördelas jämt. En ytterligare fördel med dessa, bortsett från energibesparingen, är dock att man slipper komma ihåg vilken sort det är man behöver för de passar för julbelysning med allt från 4 till 25 ljus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar