torsdag 10 december 2015

Tionde december: de levande ljusen

När mörkret lägger sig över våra breddgrader och sex-sju soliga timmar om dagen är de enda vi får, när vi har tur nog att de inte döljs av mörka moln, så tar vi fram de levande ljusen och tändstickorna för att skapa mysig stämning inomhus. I Sverige eldar vi varje år upp 300 miljoner värmeljus och lägg därtill på kronljus, blockljus och marschaller så blir det en hel del ljusmassa som går åt.

Billigast av dem alla är paraffinet och köper du ljus som det inte uttryckligen står 100% stearin på kan du vara säker på att de innehåller den här petroleumprodukten. Alla stöpta ljus innehåller också paraffin då enbart stearin inte går att stöpa på detta vis, utan det kan bara gjutas. Man eldar alltså i princip svart olja så vill man undvika ej förnyelsebara råvaror ska man sky paraffin som pesten. Leta även efter det i kosmetiska produkter och du kommer bli förfärad över hur vanlig ingrediens det är.

Den näst vanligaste ljusmassan är stearin som inte heller den är helt problemfri, men jag väljer hellre det framför paraffin. Problemet är att fettråvaran som det framställs av ofta idag kommer från palmolja och det är verkligen inte utan miljömässiga konsekvenser. Det finns dock ljus som tillverkas av certifierad palmolja eller animaliskt fett, låt dig vägledas av Svanen-märkningen som garanterar att ingen palmolja används.

Alternativ till dessa är såklart bivaxljus som både bidrar med en härlig doft och är enkla att göra själv. Välj gärna ekologiskt producerat vax och ha i åtanke att alla våra små hjälpredor behöver en giftfri miljö för att leva och kunna göra sitt jobb. Det finns även sojavax och till och med rapsvax. Vill man som jag satsa på att minimera förpackningar kan man använda sig av värmeljus utan kopp eller varför inte investera i en ljusbringare som brinner med hjälp av valfri matolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar