tisdag 8 december 2015

Åttonde december: pynta medvetet

En av de allra roligaste och mysigaste grejerna med december, tycker jag, är att man kan pynta sig löjlig och det är nästan som att ens hem blir som helt nytt för ett par månader. Det kommer ljus från ställen som normalt är mörka, varje vrå får sig en liten uppiffning och det doftar underbart från granar, blommor och mat.

Oftast består dock det mesta av allt pynt av plaster, konstgjorda svampar och kemiskt behandlad mossa som i alla fall inte gör mig särskilt glad. Inte miljön heller kan jag tänka mig. Därför skulle jag vilja mana om att ta en dag och gå ut i skogen och plocka kottar, kvistar, bär, nötter, kastanjer, mossa och andra vackra saker (tänk bara på att endast plocka sånt som ligger på marken och ingår i allemansrätten). Det ger en helt annan känsla i hemmet som är bra svårslagen.

Gör girlanger av kottar, tryck nejlikor i apelsiner, bind en krans av halm och garn, lägg kanelstänger i adventsljusstaken, gör tomtar av grenar, sy små kryddpåsar och häng upp på dörrkarmen. Det är, som klyschan säger, bara fantasin som sätter gränser och inspirationen brukar flöda till efter ett par timmar i naturens lugn.

Om man ändå inte kan tänka sig en jul utan glitter så tänk på att inte handla nytt varje år bara för att du tröttnar; stå ut eller byt plats på det för att få variation, byt med grannarna om de också längtar efter lite förnyelse eller ge bort ditt eget och handla någon annans på second hand och välj gärna ett ställe vars överskott går till välgörenhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar