måndag 14 december 2015

Fjortonde december: skippa omslagspappret

Det är inte ofta jag går bet på att hitta statistik över något men siffror över hur mycket julklappspapper som används varje år verkar helt enkelt inte finnas, men vi kan ju utgå från att det är en hel del. Om jag skulle försöka gissa, i underkant, så känns det inte helt orimligt att varannan person i Sverige får eller ger en julklapp som krävt en halv meter papper att slå in. Då landar vi på nånstans runt 2,4 miljoner meter julklappspapper! Sen blir det mesta nog tyvärr också felsorterat i slutändan också, antingen som brännbart eller tidningar fastän det räknas som pappersförpackning.

Så varför inte växla upp det lite i år och skippa de många fina, men ack så kortlivade, omslagen och istället satsa på något lite mera hållbart? Att slå in i tidningspapper kan faktiskt bli ganska fint, satsa i så fall på tidningar med mycket text och lite mer kulturella inslag än kvällsblaskan. Känner du dig på extra pillhumör kan man till och med göra en sån här fin paketrosett av gamla nyheter eller varför inte avlagda serietidningar. Limma på lite småkottar eller några nypon så är piffnivån ännu högre.

Vill man gå ett steg längre och verkligen göra det återanvändbart många gånger om ska man satsa på att slå in i tyg. I Japan har man länge haft det som tradition att slå in presenter, varor och annat i tygpaket som knyts ihop och själva tygduken som används kallas furoshiki. Det finns massor av olika knytningar som passar olika former och storlekar och här finns en massa uppslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar