onsdag 9 december 2015

Nionde december: giftfria gåvor

Att plast ger upphov till en mängd olika känslor är enkelt att se, framförallt i sociala medier, och de senaste åren har allt fler börjat fundera kring detta ämne. Visserligen är materialet fantastiskt som sådant, men ack så förrädiskt med sina lättlösliga kemikalier. Även tyger och möbler ger resonans på giftskalan där uppgifter om att tillverkningen av en enkel t-shirt kräver ett kilo kemiska preparat och våra soffor är dränkta i flamskyddsmedel.

Naturskyddsföreningen ger varje år ut en årsbok som behandlar ett aktuellt ämne och för ett par år sedan hade den titeln Den flamsäkra katten. En mycket pedagogisk bok för övrigt som jag blev bekant med under en kemikaliekurs på Studieförbundet i våras. Den finns att låna på de flesta bibliotek eller att köpa som e-bok för den som är intresserad.

Trä, stål, lera och järn är de nya "inne"-materialen av dessa anledningar och det finns idag ett enormt utbud av allt från köksredskap till barnleksaker i de mest kreativa former. Ekologiskt odlad bomull och alternativa textilier med ett renare ursprung, såsom lin, ull och hampa, ökar också på marknaden. Positivt får oss, miljön, våra barn och husdjur. Så ställ krav på att julklapparna du ger bort inte innehåller skadliga ämnen för någon eller något och fråga envist i de vanliga butikerna eller stöd de affärer som redan inriktar sig på detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar