onsdag 16 december 2015

Sextonde december: stoppa julen i matlådan

Det sägs ju att vi konsumenter slänger väldigt mycket mat och alla har vi väl hört att så mycket som "var tredje matkasse" åker i soptunnan. De siffrorna är det nog lite sisådär med om man får tro det som Andreas Jakobsson skriver i sin bok Svinnlandet som jag läste för ett tag sedan. En av anledningarna till att siffran för hushåll är så hög är att man räknar med både det onödiga likväl som det onödiga, medan de för andra branscher endast räknar på det onödiga.

Oavsett hur det står till med saken är det ändock en oundviklig sanning att vi slänger mat i alltför stor utsträckning och under högtider än mer så eftersom det är svårare att beräkna portionsstorlek på ett julbord än för en vanlig tisdagsmiddag. Så visst att det blir en del över och ja, det är kanske träligt att äta julmat i två veckor efter men det är inte försvarbart att kasta något som är fullt ätbart.

Någon har faktiskt odlat och slitit för det där halva salladshuvudet, en ko har offrats för den där överblivna pannbiffen, resurser har gått åt och det borde man tänka på varenda gång man frestas att slänga något. Ta därför tillfället i akt och vörda därför julmaten lite extra i år; lägg ner i matlådan som det är (gamla gurk- och honungsburkar är perfekta i storlek och de läcker aldrig) eller recycla dina rester och uppfinn någon ny rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar