måndag 7 december 2015

Sjunde december: skicka en hälsning

Mellan tummen och pekfingret så skickas det nånstans söder om 30 miljoner julkort varje år. 600 ton papper med fint tryck på passerar alltså de svenska postkontoren i slutet av december månad och i rena träd räknat blir det i runda slängar 4000 stycken. Det kanske inte låter som särskilt många, men betänk att till detta kommer bränsle för nedhuggning och transport, energi och kemikalier för behandling och på koldioxidkontot läggs nästan 1500 ton. Enbart för våra julkort. Det är som att ett flygplan skulle åka mellan Göteborg och Stockholm 250 gånger.

Därför kan det ju vara bra att fundera lite på hur man kan göra sina julhälsningar lite miljösmartare och det bästa torde väl vara att skicka ett elektroniskt julkort som har i princip noll påverkan, beroende på vilken typ av el man köper. Varför inte kombinera med att ge bort välgörenhet åt någon som julhälsning då det oftast går att få gåvobeviset i digital form.

Vill man ändå skicka något fysiskt till någon kan det vara en idé att göra egna av material man har hemma; barnteckningar, tidningar, småprylar som blivit över från annat, grenar, kottar och annat från skogen och trädgården. Har du gott om tid och är på pysselhumör är eget papper alltid en hit hos folk.

Ont om tid men tycker e-julkort känns tråkigt? Rota runt i lådorna på sceond hand-butikerna som oftast har kartongvis med gamla kort för alla olika ändamål. Är du verkligen stressad så köp i alla fall ett kort som på någon sätt stöder välgörande ändamål, det kryllar av dem, men håll utkik efter miljöstämplar som exempelvis Svanen.

När du sedan tycker att korten du fått har suttit länge nog på kylskåpet så släng dem inte i pappersåtervinningen (och verkligen inte i soppåsen) utan spara till nästa år för att göra extra fina julklappsetiketter. Eller varför inte modifiera dem till nya kort som kan göra någon annan glad?

2 kommentarer:

 1. Smart idé att spara på korten och göra om dem nästa år till något nytt!
  När det är dubbelsidiga julkort skrivs det ju oftast på högra sidan på insidan, vilket gör att man kan göra om kortet till ett vykort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju ännu smartare! Fler huvuden är klokare än ett, som man säger.

   Radera