torsdag 17 december 2015

Sjuttonde december: tacka nej

Julen är en tid av givmildhet. Det märks inte minst på att man får och erbjuds en massa saker jämt och ständigt, vare sig man vill eller inte. Den allra vanligaste frågan man får är om man vill ha en påse att lägga sina köpta varor i, eller snarare är det så att frågan aldrig ställs utan man förutsätts vilja ha en per default. Jag har blivit riktigt bra på att tacka nej i precis rätt tillfälle, det lilla ögonblicket efter att kassören meddelar summan men innan personen sträcker sig för att ta fram en påse. Lätt att missa när man själv är upptagen med att betala, men det blir till slut en vana som går av bara farten.

Passa på att ta julhandlingen i akt då det är en perfekt tid att öva eftersom man generellt är ute och handlar mer än normalt. Börja med mataffärerna då det är enklast att avböja när man faktiskt får frågan och arbeta dig successivt mot svårare mål, exempelvis stora klädkedjor där de av någon anledning har väldigt svårt att ta ett nej.

Ibland händer det att man till och med erbjuds att få varan inslagen och det kan ju vara väldigt trevligt för konsumenten att slippa tänka på det när man redan har tusen andra grejer att göra. Vill man dock inte bidra till den milslånga förbrukningen av extra papper så tackar man självklart nej och går hem och hittar en fin tidning i återvinningslådan och använder den.

Går man i matbutikerna på eftermiddagarna så här veckan innan jul finns det en uppsjö av olika matprover att frestas av, oftast är dessa dock ej ekologiska och inte sällan gjord på utländska råvaror. De serveras också på engångstallrikar med engångsbestick som sedan slängs i brännbart. Av de anledningarna brukar jag sällan tacka ja till smakprover, men kan göra undantag om det är något jag faktiskt vore intresserad av att handla.

Vill man vara extra radikal kan man tacka nej även till julklappar och istället önska sig en gåva till välgörenhet. Man kan också föreslå att istället för att lägga mycket pengar på presenter så kan man lägga lite mer på julmaten och köpa ekologiskt, om man inte redan gör det förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar