tisdag 22 december 2015

Tjugoandra december: medan du shoppade

Det går nästan inte att undkomma att det innan jul alltid blir lite extra shoppande, eller ganska mycket, beroende på vem man frågar. För egen del försöker jag få allting gjort på den enda dag i veckan som vi normalt tar Lövet till stan och det har gått väldigt bra. Allting handlar om att planera.

Typiskt julväder i Götet
Planering är en av grundbultarna till att kunna leva mer miljövänligt och det gör det hela mycket enklare att ha allting förberett. När det kommer till att själva åkandet fram och tillbaka i shoppingen är absolut den miljövänligaste lösningen att ta kollektivtrafiken (näst efter cykeln och apostlahästarna) så där gäller det verkligen att planera och ha marginalerna på sin sida. Blir det för mycket att bära eller dra i en liten vagn kan det ju vara befogat att ta bilen och då kan man ju höra efter om det är nån mer som behöver åka med så man utnyttjar utrymmet effektivt och i alla fall minskar utsläppen per person.

Vad ska du bära dina inköp i då? Ta med dig tygkassar och ta alltid med en mer än vad man tror behövs för det är bara jobbigt att behöva knö. Öva på att tacka nej till butikerna som vill ge dig en gratis plastpåse med reklamtryck på; i värsta fall så slipper du få en extra onödig kasse med dig hem och i bästa fall får du någon annan att tänka efter och visar att det faktiskt går att tacka nej.

Har man tänkt att vara ute på stan ett längre tag kanske man behöver ha med sig lite förfriskningar för att överleva och idag finns det en myriad av kaffeställen. Att däremot hitta någon som erbjuder ekologisk fika är desto svårare. Därför kan det vara smidigt att själv ha med sig en termos med vad man nu vill ha i; varm hemgjord saft, ekote eller -kaffe eller varm choklad. En ask med en smörgås, kaka eller frukt kan rekommenderas. Så planera och ta det lugnt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar