måndag 21 december 2015

Tjugoförsta december: julstäda med skafferiet

I samband med att vi började få upp ögonen för alla "normala" miljö- och hälsoförstörande ämnen som man kommer i kontakt med på vardagsbasis började jag läsa innehållsförteckningarna på alla rengöringsmedel vi hade i städskåpet. Det blev en hel del varningstexter och man vart minst sagt chockad för det här var saker man inte reagerat på innan just för att det är såna standardgrejer. Låt utfasningen börja!

Det finns en hel uppsjö med husmorsknep, som egentligen inte borde benämnas som knep utan som helt normal städning, och att hitta ett alternativ till alla olika medel var inte svårt. Vad som först dyker upp som den gröna städarens hjälpmedel nummer ett är ättika. En behändig syra som man normalt bara har i matlagning men som har samma konserverande och bakteriedödande egenskaper oavsett var den används. Här hemma gör den mest nytta, förutom till inläggningar, som toalettrengöring, mot kalkavlagringar och allmänt rengöringsmedel vid sidan av såpan.

En trogen följeslagare till ättikan är bikarbonaten som är en bas och reagerar därför tillsammans med syran. Det bubblar och fräser och fungerar därför perfekt om det är nåt man vill lösa upp som vid exempelvis fläckar på kläderna eller stopp i avloppet. Fungerar också perfekt om man behöver få en skrubbeffekt på en ömtålig yta. Så låt det bli skinande rent hemma lagom till jul, men inte på bekostnad av miljön eller din hälsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar