söndag 20 december 2015

Tjugonde december: det gröna julbordet

Det här är inget nytt tips direkt men det tål att påminnas om nu när det lackar mot jul, en högtid som ofta definieras som frosseriets och det är köttet som spelar huvudrollen på de flesta julbord; skinka, korv, köttbullar, sill, pastej, lax, revbensspjäll, sylta. Att köttkonsumtionen är ett problem för både hälsa och miljö är numera ett välkänt faktum, men ändå ökar den stadigt år för år. De senaste 20 åren har mängden kött per person ökat med lika många kilon.

Att därför satsa på mer grönsaker under festligheterna är ett klokt val som inte behöver vara alldeles för krångligt att göra med tanke på det överflöd av inspiration som finns på nätet. Samtidigt som man ökar mängden grönt på julbordet kan man också satsa på att göra mer ekologiska val. Det kostar visserligen en liten slant extra, men det tjänar man in genom att dra ner på köttet; byt ut hälften av köttbullarna mot en vegovariant, utöka antalet läckra kålrätter, skapa en egen traditionssallad och frossa i nyttigt julgodis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar