onsdag 23 december 2015

Tjugotredje december: rätt julrest i rätt kärl

Mitt i all tidspress och måsten hit och dit så händer det att en del saker får stryka på foten för man kan ju inte vara perfekt dygnet runt, året runt. Jag vet av egen erfarenhet att när släkten förr samlades för julfirande så togs det fram två sopsäckar; en för allt julklappsrelaterat och en för allt julmatsrelaterat. Förpackningar och annat skräpigt blandades hej vilt, men de hade en sak gemensamt och det är att allt så småningom ändå hamnade i brännugnarna på kraftvärmeverket.

Det känns ju som ett väldans slöseri på resurser, speciellt med tanke på att det är mycket mer av allt än normalt. Man kanske kan bortförklara det med att det "bara" är en gång om året, men varför ska det ens vara det när det ändå är så lätt att undvika det. Därför kan det vara på plats med en liten snabb lista på vad jag tycker är det viktigaste sakerna att återvinna under julen.
  • julklapparna - ta bort snören och tejp från pappret och lägg i soppåsen, medan själva omslaget faktiskt ska hamna i pappersförpackningar, tro det eller ej.
  • maten - släng inget! Frys in om du inte hinner med att äta innan det börjar bli dåligt, eller varför inte skicka med dina gäster en liten låda med överblivet att ha dagen efter.
  • ljusen - värmeljusbehållarna ska numer lämnas i metallskrot på återvinningscentralen men det gäller fortfarande att man ska separera vekhållaren från koppen så att alumniumet inte eldas upp i onödan.
Ingen riktig snö tyvärr
Vill man har lite fler listor och tips på hur man gör för att julens rester ska hamna på rätt plats kan man kolla in hos avfallsportalen sopor.nu eller FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar