lördag 12 december 2015

Tolfte december: revidera julklappen

Igår skrev jag lite tankar kring huruvida det är särskilt klokt att shoppa som vi gör varje år vid den här tiden och det finns nästan inga gränser längre på hur mycket eller hur dyrt; överflöd är nyckelordet. Har man däremot tagit beslutet att minska antalet, oavsett av vilken anledning, vill man ju att de få gåvor man ger bort ska vara än mer betydelsefulla. Även om det kan betyda att man får lägga ner lite extra tanketid på vad som skulle passa någon bäst, så märks det i slutändan om man ger med hjärtat.

Julen är en tid att tänka på andra och vara givmild med vad man nu har möjlighet att ge, därför känns välgörenhet som helt rätt sak att slå in i paketen. Nästan varannan svensk tyckte att det borde blivit årets julklapp och över hälften av oss önskar oss gärna en välgörenhetsgåva under granen. Man blir riktigt glad när man läser det och det bästa är att det finns något som passar alla olika hjärtefrågor; från utrotningshotade djur och vandringsleder till sjukdomsforskning och flickors rätt till skolgång. Tänk bara på att välja en organisation som är godkänd av Svensk Insamlingskontroll.

Många uppskattar också något man gjort själv, vare sig det är bakat, syltat, kanske stickat eller varför inte lite hemmarörd kroppsvård? Vill du hellre ge bort något som ni kan göra tillsammans kanske ett besök på museum, bio eller någon upplevelse skulle passa bra. Försök gärna göra det så miljövänligt som möjligt med ekofika eller vegetarisk middag och ta kollektivtrafiken dit.

Har man lite mindre tid att disponera är det alltid spännande att gå till second hand-butiker och se om man hittar något; garanterat alltid unikt, en insats för miljön och ofta skänks även en del av intäkterna till välgörenhet. Två flugor i en smäll! Annars kan man se om det finns någon trevlig gård i närheten som har lokalproducerad ost, kött, grönsaker, ull, you name it. Man kanske till och med upptäcker något för egen del som man letat efter men aldrig riktigt haft tid för att hitta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar