söndag 29 mars 2015

Mörker och ljus

Igår var sista lördagen i mars månad och det innebär sen sju år tillbaka att det är dags för Earth Hour. Den kom och gick så även denna gång och här hemma togs en promenad runt området av rent intresse för att se om det var mer nersläckt än en vanlig lördagskväll. Spontant kändes det inte som att det var mycket mörkare och att Kungsbacka kommun inte själva har någon egen manifestation kring detta tror jag bidrar till att deltagandet överlag är ganska lågt. Ska jag vara ärlig så snarare tände vi lamporna när vi efter den friska spatserturen kom hem vid niotiden. Precis som vanligt, i de rummen vi befann oss i.

Det är inte för att vi inte bryr oss om miljön och klimatarbetet, snarare tvärtom. Någonstans finns den där gnagande känslan av att det kanske är mer kontraproduktivt med sådana här kortsiktiga engagemang för att uppmärksamma något viktigt. Allt krut läggs på att gå in stenhårt under en timma för att sedan bekvämt kunna lägga upp fötterna och känna sig nöjd med insatsen man gjort. Jag vill absolut inte förringa den betydelse även den minsta sak kan ha och det här stämmer med all säkerhet inte i många av fallen, men det går inte att förneka att det eventuellt kan ha den effekten.

Earth Hour ämnar i grund och botten inte att ändra människors beteenden utan är tänkt att det ska vara en signal till människor i ledande positioner att miljön borde tas på större allvar och mer göras för den. Det är självklart viktigt att ha med våra politiker på tåget mot ett hållbarare samhälle, men man kommer bara så långt med lagstiftning. Jag tror att vi vanliga dödliga underskattar oss själva och vår förmåga att åstadkomma en förändring underifrån och upp. Det är hos oss möjligheterna till stora förändringar ligger och det vore synnerligen naivt att överlåta hela ansvaret på några vi aldrig ens har träffar och, i många fall, sällan hyser särskilt stort förtroende för.

Vill man göra något mer för vår värld, och i slutändan för oss själva, finns det i mina ögon mer meningsfulla saker att engagera sig i. Ägna 30 minuter om året åt att byta till ett elavtal med miljöel, satsa på att minska din elförbrukning eller gå in hardcore och satsa på solceller. Slutligen vill jag till alla er som släckte lamporna igår ge en kram för att ni gjorde det, oavsett anledning, och hoppas att tankarna för er vidare framåt mot en än mer hållbar framtid. Njut också av att vi går mot ljusare tider för det finns inget bättre ljus än solstrålar!

söndag 22 mars 2015

Det flytande livet

Vatten. Grundbulten för allt liv här på vår jord och utan det skulle ingen av oss finnas här. Det är sällan man reflekterar över det när man sätter på kranen och den enda man tänker på är att få lagom temperatur. I sällsynta fall kanske man får för sig att undra över var det kommer ifrån? Vad är det som gör det säkert att dricka? Kan det ta slut? Finns det risk att vi förstör det? Men oftast korsar inte de här tankarna våra små grå alltför ofta. Att ta något för givet är väldigt lätt hänt när man aldrig sätts i situationer när man saknar det och så är det nog för de flesta av oss när det kommer till just vatten.

Idag är det den internationella världsvattendagen och som med alla andra jippodagar som instiftas är det såklart för att väcka uppmärksamhet kring något, i det här fallet bristen på rent vatten världen över men också för att få oss välfärdsmänniskor att faktiskt uppskatta något vi har mycket av och vara rädd om det. Personligen älskar jag vatten och vi här i Kungsbacka kommun är synnerligen bortskämda med väldigt gott sådant direkt från Lygnern. Jag har även fått smaka det klara och friska vattnet som rinner ner från bergen uppe i fjällvärlden och det är verkligen något att uppleva. Inte så ofta man går och fyller vattenflaskan i närmsta bäck här nere inte.

Det finns dock hot mot vårt livsgivande elixir även här uppe i Norden där tillgången är till synes oändlig, men det är inte en eventuellt brist som vi behöver oroa oss för. Föroreningar av olika slag är vad vi behöver tänka på. Vi vet väl alla hur det grundläggande vattenkretsloppet ser ut och varifrån det kommer. Det som vi dricker är både från grund- liksom ytvattnet och det renas olika mycket i flera stadier innan det når våra kranar. Det mesta dåliga försvinner men det finns en del saker som är väldigt svåra att rå på och ingen har väl glömt larmet från drygt ett år sedan om det kommunala dricksvattnet som blev förstört av giftigt brandsläckningsskum.

Problemet är inte bara att det är svårt att sanera utan också att det är väldigt svårt att upptäcka om man inte vet vad man letar efter. Det är därför väldigt viktigt att se till att inga främmande och farliga ämnen kommer ut i naturen, för inte bara är det vi som drabbas utan också djurlivet. Ett bra exempel är läkemedel (som jag hoppas att ingen spolar ner idag!) som är allra värst för våra vänner ute i skogen som drabbas mycket hårdare på grund av sin ringa storlek. Även om vi har reningsverk kan de med andra ord inte klara av vad och hur mycket som helst utan det faller tillbaka på oss att ta hand om och hålla vårt vatten rent. En enkel genomgång finns på den här sidan som visserligen riktar sig till främst till årskurs 4-9 i grundskolan men jag tror att det hade varit nyttigt för oss alla att läsa och upprepa.

måndag 16 mars 2015

Vegan-måndag

Här hemma har det på sista tiden blivit lite slappt med matlagningen och det har smugit sig in alltför mycket animalier, hämtmat och allmänt onyttigt. I brist på en välplanerad veckomatsedel blir det lätt så men nu är det dags att ta tag i det och allt som behövs är lite avsatt tid och inspiration. Visserligen lättare sagt än gjort ibland men det skadar ju inte att ge det ett försök i alla fall och för att göra det lite mer smärtfritt tänkte jag idag tipsa om riktigt mumsiga veganska recept.

Mitt stora intresse för matlagningsvetenskap ledde min senaste upptäcktsfärd på det stora vida internetet och det slutade med att jag hamnade på en vittomfattande sida med mängder av värdefull och nyttig information. Serious Eats skriver om hur man utnyttjar sin gjutjärnspanna till max, sortera sina kryddor, lagar den bästa indiska maten, fulländar sin bakningsteknik men framförallt mat i mängder. Ett avsnitt som fångade mitt öga var deras livsstilavdelning vid namn "the Vegan Experience" och det var fullt med färgglad och spännande mat som fick det att riktigt vattnas i munnen.

Ett genomgående tema verkar främst vara internationell mat med allt från medelhavet och sydamerika till asiens alla hörn. Vid första anblicken kan det verka som att man behöver åka till femtioelva specialaffärer bara för att hitta alla ingredienser, men det är oftast vanliga saker som finns hos de flesta standardbutiker och är det nåt speciellt man inte hittar är det bara att improvisera. Absolut värt ett besök för den som vill testa lite annorlunda grejer. Läs också gärna initiativtagarens filosofi bakom det hela för att riktigt komma in i veganstämningen.

fredag 13 mars 2015

Avfallsfritt i Göteborg

I stora staden här på västkusten startades det för några månader sedan en rörelse som kallar sig GreenhackGBG och är Göteborgs stads nya stora gröna satsning för den som vill leva ett lite mer miljövänligt, medvetet och rikare liv. Av uppenbara anledningar ligger fokuset på närområdet och är till för att hjälpa lokalborna att skapa en trevligare och mer klimatsmart stad att bo och leva i. Det finns dock inget som hindrar alla oss andra att ta del av budskapet och implementera det hos oss själva, oavsett var vi bor.

Jag har tidigare skrivit om gruppen Klimataktion och deras månatliga klimatuppdrag och tycker man inte att de är utmaning nog kan man ta titt på GreenhackGBG som också har ett nytt tema varje månad. Januari och februari innehöll tips om hur man skaffar sig en hållbar fritid och den gamla klassikern om att sparar energi på olika sätt, allt på olika svårighetsnivåer såklart. Nu under mars har de tagit sig an konsumtion och avfall, något som jag sen början av året själv ägnat mycket tid åt att fundera över och aktivt försökt minimera.

För att illustrera hur mycket våra liv kretsar kring just konsumtion och dess konsekvenser, avfall i mängder, har de anammat zero waste-filosofin och till sin hjälp har de Avfallsfria Ada vars uppgift har blivit att trotsa sopsamhället genom att konsumera smartare. Under de två första veckorna har hon tacklat nakna gurkor, vin på returflaska och förpackningsfria veckostädningar och jag känner mig enormt inspirerad. Tidigare har jag ju mest läst på kring teorin om noll avfall och räknat ut hur mycket sopor vi skapar i dagsläget, men nu när experimentet förs på hemmaplan känns det mer möjligt än tidigare att ta ett ytterligare steg i rätt riktning.

För de allra bästa och mesta tipsen för ett enklare avfallsfritt liv skulle jag rekommendera att följa Ada på Instagram där hon flera gånger per dag lägger upp bilder med tillhörande text om vilka utmaningar hon ställts inför.



tisdag 3 mars 2015

Dokumentärtips: Sanningen om konsumtion

Under mars månad har vi som prenumerar på klimatuppdragen från Klimataktion fått i uppgift att titta lite noggrannare på vår konsumtion och varför den ser ut som den gör, men också att fundera kring vad som egentligen är ett behov och inte. Det är ju inte svårt att räkna ut att det sätt som vi här i väst konsumerar varor och produkter på inte är hållbart någonstans. Faktumet att vi skulle behöva resurserna från nästan fyra jordklot om hela världens befolkning skulle leva som vi svenskar är ganska skrämmande, och då är vi ändå inte värst i ligan (men plats 10 är illa nog).

En hel del människor är av åsikten att världen snurrar endast på grund av att vi handlar, slänger och handlar nytt om vartannat och devisen som gäller verkar vara "ju oftare, desto bättre". Vi utsätts under en dag fler gånger än vi anar för företag och deras reklam med säljande budskap vars enda uppgift är att få oss att köpa, köpa, köpa. Vi styr som bekant inte över vårt undermedvetna och är ofta också ganska omedvetna om hur vi fungerar under huven och det är främst det som utnyttjas av den som vill kränga något.

Ett viktigt steg mot att minska vår konsumtion är att förstå den; var, när, hur och varför är frågor vi måste börja ställa oss själva när vi står inför valet att köpa något. En del slutar tvärt och inför en köpfri månad för att verkligen blottlägga våra starka shoppingimpulser. I mitt tycke ett beundransvärt val, men jag tror också att det kan vara nyttigt att faktiskt förstå vilka knappar det är som försäljarna trycker på för att i framtiden kunna konsumera mer klokt.

Det här är precis vad den BBC-producerade dokumentärserien Sanningen om konsumtion (The men who made us spend) tar itu med och de undersöker allt från hur vi bearbetas till att vilja ha den senaste tekniska prylen till hur vi skräms att köpa mediciner. En mycket sevärd serie i tre delar à 50 minuter som är av och med filmskaparen Jacques Peretti och den finns att se på UR Play i någon månad till. Alldeles utmärkt att ta ett avsnitt i veckan med andra ord samtidigt som man applicerar det man lärt sig på sitt eget liv. Börja lite enkelt med att kolla på trailern och se om det är något för dig.