onsdag 3 februari 2016

Gröna reflektioner

Januaris veganmånad är över sen några dagar tillbaka, men jag finner mig själv att ändå gravitera mot den gröna maten utan animalier. Olika typer av mixade bönröror toppade med groddar är stapelvara på morgonmackan och värmande grytor och soppor behöver inget annat än vad växtriket har att bjuda på. Nyckeln till att äta mer grönt har jag lärt mig är att se kött, fisk, ägg och mjölkprodukter som ett komplement till det vegetabiliska snarare än tvärtom, som ju fortfarande ses som den rådande normen.

Att bli helvegan är däremot inget som intresserar mig och kommer nog i framtiden inte göra det heller, men man vet aldrig. Kanske kommer jag till och med att äta mer från djurriket än vad jag gör nu när vi skaffar egna höns, ankor, getter och vad annat jag än drömmer om. Kanske kommer våra egenodlade grönsaker ändå att lyckas hålla den balansen vi har idag. Mellan tummen och pekfingret är just nu ungefär hälften av våra måltider veganska, 30 procent vegetariskt och de resterande två tiondelarna innehåller nån typ att kött eller fisk. Helt okej ändå tycker jag.

Det är dock inte bara grönt inne utan även utomhus börjar vegetationen vakna till liv. För mindre än två veckor sedan låg snön flera decimeter tjock utanför fönstret och som västkustbo vet jag att tillfället måste tas i akt innan det återigen blir grått och blött. Promenader i det vackra vinterlandskapet avlöste varandra och värmen fick man upp med en stor kopp te under en filt i soffan. Idag var dock vädret helt annorlunda och känslan av vårdag fick istället värma inombords. Små gröna skott bland det nervissna gräset och knoppar på bara grenar får det att spritta i kroppen på mig och inspirationen för årets grönsaksodlingar flödar lika mycket som solens värmande strålar. Ut och njut och fyll på förråden av d-vitamin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar