torsdag 7 mars 2013

Solrosen

En av mina favoritblommor är helt klart solrosen och för någon som, i likhet med mig, är lätt odlingshandikappad är den en fantastiskt kravlös växt som ger mångfaldig belöning. Det finns många fördelar med den här trevliga växten och jag tänkte nu pedagogiskt rada upp så många jag kommer på och hålla tummarna för att fler trycker ner några frön i jorden i år.
  • De går att odla nästan var som helst, utan särskilda krav på utrymme men bäst trivs den mot en solig vägg.
  • Det är en bra gröngödslingsväxt, att på ett naturligt sätt förbättra jorden.
  • Den är vacker att se på och vill du inte ha den klassiska solgula finns det många andra sorter att välja mellan.
  • De mogna fröställningarna är perfekta som energirik fågelmat under vintern.
När de mot hösten börjar vissna ner kan man även skörda fröna för eget bruk; antingen genom att du äter dem som de är (eller mödosamt skalar), men framförallt är de perfekta till egna solrosgroddar under vintern. Det känns inte alltid okej att köpa salladsgrönt under vintermånaderna och då är det här ett perfekt alternativ om man vill få i sig lite extra nyttigheter och vitaminer. Smakar gott gör de dessutom också.

För att grodda solrosfrön behöver du följande: frön, lite jord, någon typ av odlingstråg (ett halverat mjölkpaket fungerar utmärkt) och en fönsterbänk. Instruktionerna är ganska självförklarande och det här är i särklass det enklaste sättet jag vet att få egenodlat på tallriken, oavsett om du bor i villa eller lägenhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar