torsdag 19 september 2013

Lästips: Jorden vi äter


Det är väl ingen hemlighet att vi blir allt fler och fler som befolkar den här fantastiska himlakropp vi kallar vårt hem. Befolkningen ökar mer för varje år som går och 2011 gick vi över gränsen för sju miljarder; hela sex av dem har tillkommit under det senaste seklet. Hur det kommer se ut de nästa hundra åren är svårt att beräkna, men att antalet människor skulle komma att dubbleras är en potentiell verklighet. För de flesta är det här visserligen ett faktum men många tänker inte nämnvärt på det och vilka eventuella följder det kommer att få.

Tyvärr har vi inte alla den lyxen att kunna skjuta undan besvärande tankar och en av de många dilemman som vi går och funderar över är huruvida vi ens kommer vara kapabla att sörja för alla dessa framtidens människor. Kommer det finnas plats att odla all mat? Hur ser den maten ut i så fall; ensidig och massproducerad? Kommer man ens kunna odla något eller kommer land och hav vara så uttömda på näring eller helt enkelt förgiftade nog att det inte finns något sätt att få naturlig mat?

Mat och miljö, men också pengar och politik, är några av ämnen som avhandlas i Jorden vi äter som är årets bok från Naturskyddsföreningen och den finns såklart att låna som e-bok. Framförallt talar författarna Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen om det hållbara jordbruket och om varför det behövs och hur vi kan göra för att ta oss dit. Kopplingen till den tidigare recenserade boken Matens pris är tydlig och de kan ses som två delar i en serie; nu är fokuset mer inställt på hur bra det kan bli med ekologisk förvaltning av våra resurser jämfört med hur dåligt det är med den nuvarande exploateringen.

Som en extra liten bonus kommer Naturskyddsföreningen anordna ett föredrag kring den här boken med en av författarna. Det är helt kostnadsfritt att lyssna på och det börjar klockan 17:30 på måndagen den 30 september. Detta sker i samband med att de också sätter igång årets Miljövänliga Vecka som också tar upp ekologisk vs. o-ekologisk mat så passa på att komma undan höstrusket och fika med likasinnade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar